Presunúť na hlavný obsah

Domáce pralinky: Sladký luxus, ktorý zvládnete aj doma

Recepty

Nemusíte byť majsterkou cukrárskeho remesla, aby ste si doma pripravili pralinky, ktoré budú chutiť ako z luxusnej čokoládovne. Stačí kvalitná čokoláda, trocha trpezlivosti a chuť experimentovať s plnkami. Výsledok? Dezert, ktorým ohúrite rodinu aj priateľov!

Ingrediencie na cca 20 ks:

  • 200 g kvalitnej horkej alebo mliečnej čokolády
  • 50 g masla
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 2 PL kakaa
  • 1 PL medu alebo cukru (podľa chuti)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • orechy, sušené ovocie, kokos, likér alebo kávu: podľa toho, akú plnku chcete

Postup:

Čokoládu nalámte na kúsky a rozpustite vo vodnom kúpeli spolu s maslom. V malom hrnci zohrejte smotanu s medom a vanilkou (nesmie vrieť). Smotanu primiešajte k rozpustenej čokoláde a miešajte, kým nevznikne hladký krém (ganache). Nechajte zmes vychladnúť a potom aspoň 1–2 hodiny stuhnúť v chladničke.

Neprehliadnite: Výborný sypaný koláč: Použiť môžete zavárané ovocie rôzneho druhu, aj čerstvé jablká

Zo stuhnutej hmoty tvarujte malé guľôčky, ktoré môžete obaliť v kokose, nasekaných orechoch alebo poliať ďalšou vrstvou čokolády. Hotové pralinky uložte do papierových košíčkov a skladujte v chlade. Dobrú chuť!