Domáce pralinky: Sladký luxus, ktorý zvládnete aj doma
Nemusíte byť majsterkou cukrárskeho remesla, aby ste si doma pripravili pralinky, ktoré budú chutiť ako z luxusnej čokoládovne. Stačí kvalitná čokoláda, trocha trpezlivosti a chuť experimentovať s plnkami. Výsledok? Dezert, ktorým ohúrite rodinu aj priateľov!
Domáce pralinky chutia dokonale
Ingrediencie na cca 20 ks:
- 200 g kvalitnej horkej alebo mliečnej čokolády
- 50 g masla
- 100 ml smotany na šľahanie
- 2 PL kakaa
- 1 PL medu alebo cukru (podľa chuti)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- orechy, sušené ovocie, kokos, likér alebo kávu: podľa toho, akú plnku chcete
Postup:
Čokoládu nalámte na kúsky a rozpustite vo vodnom kúpeli spolu s maslom. V malom hrnci zohrejte smotanu s medom a vanilkou (nesmie vrieť). Smotanu primiešajte k rozpustenej čokoláde a miešajte, kým nevznikne hladký krém (ganache). Nechajte zmes vychladnúť a potom aspoň 1–2 hodiny stuhnúť v chladničke.
Neprehliadnite: Výborný sypaný koláč: Použiť môžete zavárané ovocie rôzneho druhu, aj čerstvé jablká
Zo stuhnutej hmoty tvarujte malé guľôčky, ktoré môžete obaliť v kokose, nasekaných orechoch alebo poliať ďalšou vrstvou čokolády. Hotové pralinky uložte do papierových košíčkov a skladujte v chlade. Dobrú chuť!