Levanduľová zmrzlina ako z Provensálska: Základom je pridať viac mlieka než krémovej smotany
Vôňa levandule je čarovná. Zmrzlina práve s touto príchuťou a farbou fialovej je rovnako lákavá a voňavá. Základom levanduľovej zmrzliny je viac mlieka než smotany na šľahanie, aby bola ľahká a svieža.
Vôňa levandule je čarovná. Zmrzlina práve s touto príchuťou a farbou fialovej je rovnako lákavá a voňavá.
Ingrediencie:
2 šálky plnotučného mlieka
1 šálka hustej smotany na šľahanie
2/3 šálky trstinového cukru alebo iného obľúbeného sladidla
2 PL sušených kvetov levandule
4 žĺtky
2 ČL vanilky
štipka soli
Mohlo by vás zaujímať: Ľadové občerstvenie priamo u vás doma. Pripravte si tie najobľúbenejšie ovocné zmrzliny
Postup prípravy:
Do stredne veľkého hrnca nalejte mlieko. Primiešajte sušenú levanduľu a zahrievajte na strednom plameni, kým mlieko nezačne vrieť. Odstráňte z ohňa a nechajte levanduľu lúhovať v mlieku 20 minút.
Medzitým si v miske odolnej voči teplu vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým zmes nebude ľahká a hladká.
Po cca 20 minútach lúhovania mlieka a levandule preceďte mlieko cez jemné sitko, aby ste odstránili kvety. Nalejte mlieko späť do hrnca a vmiešajte smotanu na šľahanie. Znova zahrievajte, kým zmes mlieka opäť nezačne vrieť.
Čítajte tiež: Domáca zmrzlina bez kalórii. Pripravte si ju podľa jednoduchého receptu len z troch ingrediencií
Pomaly nalejte niekoľko polievkových lyžíc horúcej zmesi mlieka do žĺtkov a dobre prešľahajte. Pokračujte v pridávaní horúceho mlieka veľmi pomaly k žĺtkom za stáleho šľahania, kým nezapracujete asi polovicu mlieka. Nalejte zmes mlieka a vajec späť do hrnca. Vráťte na oheň a za stáleho miešania varte, kým sa zmes nezačne pariť a na kuchynskom teplomere nedosiahne teplotu 71°C. Nenechajte zmes prekročiť 82°C, inak žĺtky stuhnú.
Neprehliadnite: Recept na domácu zmrzlinu: Dve základné ingrediencie, k tomu pár kvapiek citróna a vaše obľúbené ovocie
Odstavte z ohňa a vmiešajte vanilku a soľ. Zmes opäť preceďte cez sitko do misky vhodnej do mrazničky, aby ste odstránili všetky kúsky žĺtkov, ktoré by mohli byť prepečené. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom rozlejte čistú a tekutú levanduľovú zmrzlinu do pohárikov a dajte na niekoľko hodín alebo cez noc do chladničky. Podávajte ozdobenú ďalšími kvetmi levandule.
Dobrú chuť!