Presunúť na hlavný obsah

Talianska frittata: Jednoduchá omeleta, ktorú môžete konzumovať aj za studena a hocikedy počas dňa

Recepty

Jedlo plné bielkovín vďaka vajíčkam, známe ako talianska frittata, si môžete dopriať hocikedy počas dňa. Podobná omelete, avšak líši sa spôsobom prípravy. Najlepšie na nej je, že si ju môžete doplniť o rôzne bylinky alebo iné ingrediencie podľa vlastnej fantázie.

Na prípravu jednej frittaty budete potrebovať panvicu rozmerov cca 24-26 cm. 

Ingrediencie na základ frittaty: 

8 veľkých vajec

1/2 šálky plnotučného mlieka (pre krémovejšiu textúru môžete pridať aj smotanu na šľahanie, pol na pol) 

1 šálka obľúbeného syra (odporúčame však strúhaný chedar alebo feta syr) 

2 strúčiky nadrobno nakrájaného cesnaku 

soľ, korenie, obľúbené bylinky 

Mohlo by vás zaujímať: Recept na výbornú sedliacku omeletu s klobásou alebo chutné gemerské guľky

Postup prípravy: 

Rúru predhrejte na 190 °C.

V stredne veľkej mise vyšľahajte vajcia, mlieko alebo mlieko a smotanu na šľahanie, soľ a korenie. Vmiešajte asi 3/4 šálky syra, zvyšok si odložte na posypanie. 

Na panvici vhodnej do rúry rozohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridajte cesnak a za stáleho miešania opekajte asi 30 až 60 sekúnd (nenechajte ho zhnednúť, aby nezhorkol). 

Čítajte tiež: Jar na tanieri: Linguine s cukrovým hráškom, čerstvými paradajkami a bazalkou

Následné rozlejte po celom obvode panvice vajíčkovú zmes, posypte obľúbenými bylinkami a zvyšným syrom, a pečte v rúre asi 22 až 26 minút, kým frittata nie je nafúknutá a stred už nie je pohyblivý, mokrý. Po upečení nechajte frittatu aspoň 10 minút vychladnúť, kým ju nakrájate. 

Tip pre vás: Frittatu môžete podávať s rukolovým šalátom, paradajkami alebo inou obľúbenou zeleninou. 

Neprehliadnite: Zeleninová caponata: Chuť čerstvých paradajok s ricottou si zamilujete

Dobrú chuť!