Presunúť na hlavný obsah

Veľkonočná penová torta: Čokoládová piškóta bez lepku s bohatou čokoládovou penou a cukrovým hniezdom okolo

Recepty

Táto veľkonočná čokoládová penová torta bude nielen potešením pre vaše chuťové poháriky, ale aj krásnou ozdobou slávnostného stola počas veľkonočných sviatkov. Vyskúšajte túto ľahkú verziu bez lepku s cukrovým hniezdom okolo.

Budete potrebovať okrúhlu tortovú formu s priemerom cca 24 – 26 cm. 

Na cesto bez lepku potrebujeme: 

4 vajcia (oddelene žĺtky a bielky) 

4 PL ryžovej alebo mandľovej múky 

4 PL kryštálového cukru

1/2  balíčka kypriaceho prášku do pečiva

1 balíček vanilkový cukor 

4 PL oleja 

2 PL kakaa

Mohlo by vás zaujímať: Veľkonočné cupcakes s mini vajíčkami: Nadýchané košíčky s vanilkovým základom pokryté lahodnou krémovou polevou

Na  plnku z tmavej čokolády potrebujeme: 

180 ml smotany na šľahanie 33 %-nej 

200 g horkej 70 %- nej čokolády 

7 g želatíny 

1 – 2 PL studenej vody

180 ml smotany na šľahanie 33 %-nej 

Na plnku z bielej čokolády potrebujeme: 

180 ml smotany na šľahanie 33 %-nej

200 g bielej čokolády 

7 g želatíny

1 – 2 PL studenej vody

180 ml smotany na šľahanie 33 %-nej 

Na zdobenie: 

žltá cukrová vata 

mini čokoládové vajíčka

Postup prípravy: 

Najskôr si pripravíme cesto, korpus. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom. Pridáme olej, múku, kypriaci prášok do pečiva a prešľaháme znova. Následne si zvlášť vyšľaháme bielka, ktoré zapracujeme do zmesi na cesto ako posledné. Takto pripravený korpus na tortu dáme piecť na 160 stupňov Celzia cca 10 minút, sledujeme rúru, aby bolo cesto na povrchu pekne zlatisté. Po upečení necháme celkom vychladnúť. 

Čítajte tiež: Veľkonočný koláč „simnel“ predstavujúci 11 učeníkov v podobe 11-tich marcipánových guličiek: Pridajte aj jarné kvety

Potom si pripravíme plnku z tmavej čokolády. Smotanu na šľahanie dáme zohriať, nie prevariť a rozpustíme v nej horkú čokoládu. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať, cca 5 min. Následne zohrejeme v mikrovlnke alebo na sporáku a pridáme do čokoládovej zmesi. Na záver vyšľaháme druhú smotanu na šľahanie a pridáme do čokoládovej zmesi. 

Postup zopakujeme aj pri plnke z bielej čokolády. Následne na vychladnutý korpus rozotrieme plnku z tmavej čokolády a potom plnku z bielej čokolády. Povrch uhladíme, zarovnáme a dáme do chladničky poriadne vytuhnúť. 

Ako veľkonočnú dekoráciu na tortu si pripravíme aj cukrové hniezdo, ktoré nie je nič iné než žltá cukrová vata, ktorou môžete oblepiť okraje penovej torty, aby pripomínala vtáčie hniezdo, čo je pre Veľkú noc symbolické. Povrch torty môžete dozdobiť aj mini čokoládovými vajíčkami, ktoré výsledný efekt hniezda ešte viac dotvoria. 

Neprehliadnite: Kokosovo-mandľová torta s čokoládovým zajačikom a vajíčkami: Vyskúšate?

Dobrú chuť!