Presunúť na hlavný obsah

5 výživných a podceňovaných zelených potravín: Ktorá z nich je najbohatšia na živiny?

Zdravie a relax

Na tom, že listová zelenina je pre naše zdravie viac než dobrá, sa zhodneme asi všetci. Ale ktorá z nich je najbohatšia na živiny? Boli by ste prekvapení, že niektoré z najzdravších zelených rastlín sú v skutočnosti dosť podceňované.

Pridať si na tanier viac zeleniny je vždy dobrý nápad

Lisa Merkle, spoluzakladateľka krytej hydroponickej farmy v Miami s názvom Imagine Farms, pre portál mindbodygreen.com hneď na úvod prezradila: „Existuje celý svet listovej zeleniny, ktorému nepripisujeme dostatok uznania... V obchode s potravinami môžete vidieť jarnú zmes, rukolu a špenát, ale je toho oveľa viac. Nič proti tejto obľúbenej zelenine. Pridať si na tanier viac zeleniny je vždy dobrý nápad, bez ohľadu na to, čo si vyberiete! Ale ak ste zvedaví na ďalšie zdravé superhviezdy, inšpirujte sa týmito.“ 

Žerucha

Žeruche patrí na jej farme číslo 1. Ide o listovú zeleninu, ktorá je najvýživnejšia zo všetkých zelených. Žerucha sa môže pochváliť živinami ako vitamín K, C, folát a vitamín B9: „Je to listová zeleň, ktorá po zbere skutočne rýchlo degraduje chuť a výživu, a preto ju konzumujte tak lokálne, ako len môžete, zvýšite jej benefity pre zdravie,“ vysvetľuje. Tiež hovorí, že je trocha pikantná, stonky sú chutné a chrumkavé, a v kuchyni ich využijete všestranným spôsobom. 

Mohlo by vás zaujímať: Zázračné potraviny súčasnosti: Toto je 7 najnovších trendov pre krásu a zdravie

Hybrid brokolica - kel

Na svojej farme má Merkle aj tajný priestor, ktorý slúži len na testovanie semien: „Nachádza sa tam aj jeden list, ktorý je hybridom brokolice a kelu... Má sladkosť ako mladá brokolica, ale list je výdatný ako kel,“ hovorí. Táto hybridná zelenina je skutočne jemná čo sa týka surovej konzumácie, a pritom skvelá na restovanie. Môže sa pochváliť protizápalovými glukozinolátmi, vitamínom K a vitamínom C. Treba však dodať, že táto hybridná zelenina ešte nie je dostupná na trhu. 

Horčicová zelenina

„Pestujeme niekoľko rôznych horčičných zelených a je tu najmä jedna, ktorá keď dosiahne strednú veľkosť, má pikantný záver, ktorý nie je ohromujúci. List je taký pevný, ako rukola. Je to niečo, čo milujem,“ prezrádza Merkle. Horčicová zelenina je vo všeobecnosti bohatá na vlákninu a mikroživiny ako vitamín A, vitamín B6, vitamín C, meď, vápnik, železo a horčík, ale i ďalšie. „V ajurvéde je horčicová zelenina niečo, čo podporuje trávenie,“ dodáva Merkle. 

Čítajte tiež: 5 podceňovaných byliniek očami odborníka: Tieto môžu skutočne pomôcť k lepšiemu zdraviu

Tymián

Je to podľa Merkle práve tymián, z ktorého šalejú doslova všetci šéfkuchári, pretože nie je veľmi drevitý: „Je jemný a spodná strana listu má fialovú farbu, takže je neskutočne voňavá... Tymián samotný má protizápalové vlastnosti. Odborníčka na výživu dlhovekosti ho dokonca považuje za jednu zo svojich obľúbených byliniek na použitie,“ hovorí ďalej. 

Svätá bazalka

Posledná špeciálna a možno trocha podceňovaná zelená zelenina, bylinka s názvom svätá bazalka. Tú tiež pestuje Merkle vo svojom tajnom priestore: „Robím z nej čaj,“ vysvetľuje. Táto bylina sa používa rovnako ako predošlá v ajurvédskej medicíne ako prostriedok proti stresu. 

Neprehliadnite: Japonské tajomstvo dlhovekosti z ostrova Okinawa: Sú ním tieto 4 potraviny, ktoré tam ľudia jedia

Je niektorá z týchto dostupných podceňovaných listových zelenín súčasťou aj vášho jedálnička?

spolu hlasovalo 70 ľudí

Áno
55
Nie
15