Tekvicové chuťovky, ktoré zvládnete do pár minút
Dobroty s tekvice sú v tomto období samozrejmosťou. Pripravte pár aj pre vašu rodinu.
Tekvicová nátierka
Potrebujete:
- 3 plné hrste nakrájanej tekvice
- 1 polievková lyžica masla (na dusenie tekvice)
- 1 ks cibuľa strednej veľkosti
- 2 strúčiky cesnaku
- 200g cottage cheese
- 3 polievkové lyžice smotanovej nátierky
- na dochutenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá rasca, kurkuma
Vyskúšajte tiež: Doprajte si sladké potešenie. Pripravte si čokoládové donuty
Postup:
Tekvicu ošúpeme, umyjeme, striedku vyberieme. Nakrájame na kocky, môžeme aj nastrúhať (Hokkaido nešúpeme, šupka zmäkne dusením). Cibuľu nakrájame nadrobno a na masle ju opražíme do sklovita. Pridáme tekvicu, nakrájaný cesnak, premiešame a trochu orestujeme. Pridáme korenie, trochu vody, aby sa nepripálila. Tekvicu dusíme 5-10 minút do mäkka. Potom ju necháme vychladnúť a následne rozmixujeme na husté pyré. K tekvicovému pyré primiešame cottage cheese a smotanovú nátierku. Môžeme ešte dochutiť. Necháme chvíľu v chlade, aby prešli všetky chute.
Hokkaido polievka
Potrebujete:
- 1ks tekvice hokkaido
- 3ks cesnaku
- soľ
- stredná cibuľa
- 2PL olivového oleja
- mleté čierne korenie
- kurkuma
- 100ml šľahačkovej smotany
- vegeta
- mletá rasca
Postup:
Najprv si pripravíme tekvicu Hokkaido. Dôkladne ju umyjeme, osušíme, opatrne rozpolíme (šupka je veľmi tvrdá), odstránime jadierka. Tepelnou úpravou šupka zmäkne. Tekvicu nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nakrájame. Vo väčšom hrnci cibuľu na oleji orestujeme do sklovita. K pripravenej cibuli pridáme nakrájanú tekvicu Hokkaido a za stáleho miešania restujeme ďalších 5 minút. Pridáme roztlačený cesnak a korenie podľa chuti a premiešame.
Všetko zalejeme vriacou vodou podľa potreby. Môžeme pridať bujón. Voda by mala byť 2 cm nad kúskami tekvice. Hrniec prikryjeme a polievku varíme do zmäknutia tekvice, trvá to cca 20 minút. Potom polievku stiahneme zo sporáka, ponorným mixérom ju rozmixujeme.Vznikne nám nádherná krémová polievka. Ak sa nám zdá príliš hustá, zriedime ju ešte vývarom, vriacou vodou. Nakoniec pridáme smotanu na zjemnenie. Polievku so smotanou ešte prevaríme. Môžeme aj dochutiť a podávať.
Neprehliadnite: Chutné raňajky za 15 minút: Pripravte sebe a partnerovi luxusný avo toast