3 letné polievky, ktoré zvládnete do pár minút: Tieto chuťovky si obľúbite všetci
Nemusíte byť zdatná kuchárka, aby ste zvládli pripraviť tieto tri recepty.
Krémová-cuketová
Potrebujete:
- 2 PL olivového oleja
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 cukety
- 1.5 litra kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- 1 hrsť orieškov podľa vlastnej chuti
- soľ, čierne korenie, bazalka
Postup:
V hrnci speníme na olivovom oleji nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak, potom pridáme umytú a na kocky pokrájanú cuketu (aj so šupkou) a zalejeme vývarom. Privedieme k varu, zakryjeme a na miernom ohni povaríme asi 20 minút. Tyčovým mixérom rozmixujeme zeleninu na krémovú konzistenciu. Prilejeme smotanu, okoreníme, osolíme a necháme prejsť varom (cca minútu). Polievku podávame posypanú opraženými orieškami a ozdobenú lístkom bazalky.
Vyskúšajte: Ľadové osvieženie, ktoré vám zároveň zaplní žalúdok. Recept na rýchlu smotanovú tortu
Minestrone
Potrebujete:
- 50 g prerastenej slaniny
- 2 PL olivového oleja
- 2 cibule
- 1 stopkový zeler
- 1 väčšia mrkva
- 4 strúčiky cesnaku
- 1.5 l kuracieho vývaru
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 1 konzerva bielej fazule
- 1 šálka hrášku
- 2 šálky nasekanej bielej kapusty
- 100 g cestoviny
- soľ, mletá paprika, provensálske korenie, mleté čierne korenie
Mohlo by vás zaujímať: Domáci lava cake ako z cukrárne: Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý
Postup:
V hrnci opečieme na drobno nakrájanú slaninku, následne pridáme olivový olej a opekáme do zlatohneda. Potom prisypeme cibuľku, nakrájanú na tenšie rezančeky a opäť restujeme. Hneď za ňou pridáme na drobno pokrájaný zeler a mrkvu, spoločne restujeme na miernom ohni približne 5 minút. Pridáme cesnak a minútku opekáme spolu s ostatnou zeleninou. Potom prilejeme vývar a lúpané paradajky. Zmes privedieme k varu a pridáme fazuľku, hrášok a nasekanú kapustu. Osolíme, pridáme papriku a provensálske bylinky. Na miernom ohni varíme asi 30 minút. Vždy keď bude polievka strácať na objeme prilejeme vriacu vodu (polievka má byť redšia a ešte musí poňať aj cestovinu). Keď sú všetky ingrediencie mäkké a uvarené, polievku opäť ochutíme – soľ, korenie. Pridáme cestovinu a varíme ešte ďalších 15 minút.
Gaspacho
Potrebujete:
- 800g paradajkovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 PL kečupu
- 1 PL octu
- 1 PL strúhanky
- 1 KL olivového oleja
- petržlenová vňať
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
Naadrobno pokrájame cibuľu, prelisovaný cesnak so strúhankou utlčieme v mažiari alebo inak rozmelníme, prípadne rozmixujeme s troškou rajčinovej šťavy. Dáme do porcelánovej misky, prilejeme rajčinovú šťavu, pridáme kečup, ocot a olej, posolíme a okoreníme. Všetko spolu rozmiešame, pridáme citrónovú šťavu, posypeme petržlenovou vňaťou a dáme do chladničky.
Prečítajte si: Zabodujte domácou zmrzlinou: Recept, ako jednoducho ju pripravíte
Dobrú chuť!