Žena v rámci chudnutia jedla namiesto pečiva ryžové chlebíky: Neuveríte, aký efekt to malo na jej postavu
Ryžové alebo kukuričné chlebíčky sa odjakživa spájajú s diétou a nejedna žena ich je denne. Prečítali ste si ale niekedy obsah týchto produktov?
Každá z nás to pozná, s pribúdajúcimi rokmi pribúdajú aj kilá a keď človek nevyváži stravu a pohyb, k lepšiemu to nepôjde. Prvé, čo takmer každej žene zíde na um je vysadiť pečivo a sladkosti. Akousi náhradou a uspokojením v chudnutí sa stávajú ryžové, kukuričné či pšeničné chlebíky.
Výnimkou nie je ani tridsaťosem ročná Kristína, ktorá sa po pôrode snažila dostať späť do formy. Keďže na pohyb nemá až toľko času, rozhodla sa sústrediť svoju pozornosť hlavne na stravu. Polystyrénové chlebíky sú v jedálničku u nej každý deň a niekedy ich za deň zje aj celé balenie. Občas si k nim dala šunku a zeleninu, inokedy ich jedla len tak bez ničoho. Keďže sú ľahko stráviteľné, cítila sa po nich oproti klasickým jedlám ľahšia a tým pádom bola jej myseľ nastavená, že chudne. Ryžové chlebíky boli súčasťou jej životného štýlu až päť mesiacov. Potom si uvedomila, že z brucha, ani iných partií tuk neubúda. Práve naopak, mala pocit, ako keby ešte viac pribrala, čo v nej vyvolalo obrovský pocit neistoty a paniky zároveň.
Následne ju to natoľko vyhecovalo, že sa rozhodla začať chodiť do fitness centra pod dohľadom osobného trénera. Keďže má dve malé deti, jediný čas, kedy mohla, bolo ráno na šiestu, keď deti ešte spia. A tam nastal zlom. Kristína sa dozvedala, že po celý čas klamala nielen svoje telo, ale aj sama seba a to bez toho, aby si bola toho vedomá. Jej hmotnosť vzrástla o štyri kilogramy.
Názor odborníkov na túto potravinu, ktorú ešte stále zaraďujú mnohí medzi diétne
To, že sú tieto ryžové chlebíky ľahko stráviteľné je spôsobené tým, že sa vyrábajú pufovaním. Sú teda síce ľahké, ale po ich konzumácii sa zvýši hladina glukózy v krvi. Tá následne prudko klesne a človek začne pociťovať vlčí hlad. Táto reakcia tela vám ale musí byť známa. Zažívame ju totiž presne pri konzumovaní sladkostí alebo rafinovaného cukru. Taktiež obsahujú málo vody.
Ryžové chlebíky teda nedokážu kvalitne nasýtiť. Práve naopak, máme nutkanie neustáleho jedenia. A čo sa stane v skutočnosti? Je teraz pochopiteľné, že z tohto rozhodne neodbúrame tuk. Ryžové, kukuričné alebo pšeničné chlebíky totiž spôsobujú to isté, ako keby ste jedli sladkosti s výnimkou toho, že neobsahujú tuk. Nemajú v sebe ale ani toľko vlákniny, ktorá by sa očakávala. Najmenej ich majú práve tie ryžové.
Niektoré ženy dokonca volia ryžové chlebíky s polevou ako alternatívu nezdravého kalorického dezertu. A výsledok? Nemali by ste si zapchávať uši, keď povieme, že takýto ryžový chlebík je to isté ako keby ste zjedli čokoládu. Obsahuje ztužený tuk a množstvo cukru.
Vo finále teda klasické neochutené ryžové chlebíky nemusia byť zlé ako alternatíva za pečivo. Nie však s cieľom chudnutia. Fungujú totiž na princípe rýchleho doplnenia energie. Dôležité je dbať na to, koľko obsahujú vlákniny, bielkovín a naopak soli či cukru, ktoré sú škodlivé.