Presunúť na hlavný obsah

Lazane s rímskym šalátom

Recepty

Naučte sa krok za krokov pripravovať vegetariánske pochúťky. V knihe Recepty pre vegetariánov platí – málo slov a veľa obrázkov. Pozerajte sa, učte sa, varte a vychutnávajte.

 

Pre 2 osoby
Príprava: 25 min.
Pečenie: 35 min.
Jedna porcia asi 3 129 kj, 34 g b, 40 g t, 63 g s
 
SUROVINY:
1 stredne veľký rímsky šalát (asi 300 g)
soľ
100 g syra s modrou plesňou
1 malá konzerva šúpaných rajčiakov (400 g)
2 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
70 g parmezánu, čerstvo nastrúhaného mleté čierne korenie, cukor
8 lazaňových plátov (asi 140 g, nepredvarené)
2 PL olív bez kôstok
 
POSTUP:
1  Šalátové listy rozoberieme, v nádobe so studenou vodou viackrát dôkladne umyjeme, nakrájame na asi 1 cm široké pásiky a vo vriacej vode blanšírujeme 1 minútu. V site prudko schladíme studenou vodou a dáme odkvapkať.
 
2  Rúru predhrejeme na 200 °C. Plesňový syr nakrájame na kocky. Rajčiaky spolu so šťavou, syrovými kockami a s 1 PL olivového oleja najemno zmixujeme. Cesnak ošúpeme a prelisujeme. Pridáme polovicu parmezánu, omáčku dobre premiešame, osolíme, okoreníme a ochutíme štipkou cukru.
 
3  Do ohňovzdornej formy nalejeme trocha rajčiakovej omáčky, vyložíme ju lazaňovými plátmi a šalátom, na ktorý vždy nalejeme naberačkou trocha rajčiakovej omáčky. Poslednou vrstvou bude lazaňový plát a rajčiaková omáčka. 
 
4  Olivy najemno posekáme, zmiešame so zvyšným parmezánom a nasypeme na povrch. Pokvapkáme zvyšným olejom a lazane pečieme v rúre (na strednej priečke, v teplovzdušnej pri 180 °C) asi 35 minút, kým nezmäknú a nesfarbia sa na svetlohnedo. 
 
Viac receptov nájdete v knihe Recepty pre vegetariánov