Chcete byť zdraví, silní a štíhli? Raňajkujte!
Sú ľudia, ktorí tvrdia, že ráno nestíhajú, alebo im nechutí alebo – a to je najvtipnejší z dôvodov vynechávania raňajok – chudnú. To, že vynecháte prvé jedlo dňa, vám ani neodlepí kilá z postavy, ani vám nepridá viac času na hodinkách. Obetujte tých niekoľko minút a hoďte do seba aj niečo viac, ako len šálku kávy alebo rannú cigaretu.
ranajky,jedlo,zaciatok,postava,zivotosprava,zdravie a diety,isifa,
Naše telo je po celej noci vyhladované, pokiaľ, samozrejme, nemaká na jedle, ktoré ste do neho nahádzali chvíľu pred spaním. Za normálnych okolností je však hladné a potrebuje „palivo“ do nového dňa. Veď ihneď po prebudení začínate míňať energiu, či už pohybom, alebo myslením. Svaly aj mozog si pýtajú glukózu, preto je pravidelné raňajkovanie nevyhnutné pre správne fungovanie nášho organizmu. Raňajky pomáhajú udržiavať zdravú telesnú hmotnosť a podporujú schopnosť učiť sa, preto sa tak prízvukujú najmä deťom a adolescentom.
Ľudia, ktorí raňajkujú, majú menší problém s tvorivosťou, pamäťou a sústredením. Najmä štúdie u detí poukázali na súvislosť raňajok a výkonom v škole, ktorý bol lepší ako u detí, ktoré raňajky vynechávali. Ďalšie zistenia hovoria o tom, že pravidelné raňajkovanie chráni deti pred nadváhou a obezitou.
Správne raňajky vám musia obnoviť zásoby vody, zásoby stavebných jednotiek spotrebovaných za uplynulú noc a udržať hladinu energie na optimálnej úrovni. Nie každý má chuť sadnúť si po ránu k stolu a hneď do seba niečo tlačiť. Tak to ani nemá byť. Zvyknite si na istý rituál a z raňajkovania sa stane každodenná automatika. Ako teda správne raňajkovať?
Po prebudení by ste mali telu dopriať 200 – 600 ml tekutín. Jesť začnite až po takých 20 – 30 minútach, zatiaľ sa oblečte, umyte alebo vystrojte deti do školy. Potom si sadnite k raňajkám. Tie by mali obsahovať ľahko stráviteľné bielkoviny (obilniny, celozrnné pečivo, tofu, mliečne výrobky...), bezpečný tuk (orechy, slnečnicové či tekvicové semená...), komplexné sacharidy a vlákninu (ovocie, zelenina, obilniny, celozrnné pečivo), jednoduché sacharidy (med, sušené ovocie, ovocie, melasa...) a antioxidanty (ovocie, zelenina, olejnaté semená). Ak sa správne naraňajkujete, ostanete sýti až 4 hodiny. Znakom, že vaše raňajky neboli správne vyvážené, mali málo jednoduchých sacharidov, vlákniny, bielkovín a podobne je, že sa cítite hladní už pol hodinku po nich.
Vyvarujte sa bieleho pečiva, alebo toho akože celozrnného, ktoré je len na tmavo zafarbené. Znakom kvalitného pečiva je, že je ťažké. Rovnako buďte skeptickí aj voči kupovaným sladkým müssli, ktoré obsahujú veľa cukru, rôznych sirupov a sú pražené na oleji. Najlepšie bude, ak si ich vyrobíte sami. Zmiešajte obyčajné ovsené vločky s nízkotučným jogurtom alebo mliekom a pridajte ovocie či orechy a semená. Ako zdroj bielkovín je dobrý tofu syr, sójové mlieko či cottage syr.
Pre niekoho, kto nie je zvyknutý ráno jesť, sa to musí javiť ako horda jedla. Ale nikto nepíše o klobáskach alebo vianočke s maslom a džemom. Všetko sú to zdravé potraviny plné potrebných živín. Telu ich treba dať ráno, keď ich potrebuje na správne fungovanie. Možno sa po správnom naraňajkovaní sa prestanete prejedať vo večerných hodinách.