Presunúť na hlavný obsah

MATÉ: LAHÔDKA S OBROVSKOU DÁVKOU KOFEÍNU

Recepty

Hoci na Slovensku tento nápoj takmer nepoznáme, v Argentíne sa ho vraj ročne vypije 8 kilogramov na osobu. Má povzbudivé účinky a obsahom kofeínu ľahko porazí aj miláčika našich zemepisných šírok – kávu. Juhoamerická čajová lahôdka navyše stimuluje srdcový sval a upokojuje hladké svalové tkanivo. Uvarte si preto aj vy maté.

Tento nápoj sa pripravuje z rozdrvených listov cezmíny paraguajskej. Nápoj sa pripravuje jednoducho – drvené listy zalejete horúcou, nie však vriacou vodou. Ideálna teplota na prípravu je 70 – 80°C. V takomto prípade maté nezhorkne ani pri dlhšom lúhovaní. Ak naň zájdete do najbližšej čajovne, určite vám ho naservírujú v krásnych pohároch z tekvičky (kalabasa) alebo špeciálnom upravenom volskom rohu. Pije sa cez striebornú slamku bombillu, ktorá slúži aj na premiešanie nápoja.
Maté sa v latinskoamerických krajinách považuje za nápoj priateľstva, pretože sa pije vždy v kruhu priateľov či rodiny z jednej nádoby. Tento zvyk sa z Paraguaja, Argentíny a Brazílie rozšíril aj do Libanonu či Sýrie.Maté sa u nás predáva ako maté zelené alebo maté pražené, no na trhu môžete objaviť aj zmesi maté s inými bylinkami (napríklad mäta). Popíjanie čaju pred spánkom sa neodporúča, je však vhodné, ak potrebujete večer pracovať a byť čulí napríklad pri učení. Ak vám maté zachutilo a chcete si ho pripravovať naozaj štýlovo, bombillu aj kalabasu si môžete kúpiť aj na Slovensku. Ich cena sa pohybuje od 10 eur vyššie. Treba však dávať pozor, kto čaj konzumuje. Maté totiž nie je určené deťom, a nikdy by ani dospelý nemal prekročiť povolené množstvo, ktoré je zväčša uvedené na obale.