Presunúť na hlavný obsah

LAPACHO – STRÁŽNY ANJEL ZDRAVIA

Zdravie a relax

Pomôže pri prechladnutí, bronchitíde i kožných problémoch. Posilní imunitu, zníži hladinu cukru v krvi a bude sa vám po ňom ľahšie zaspávať. Inkovia o jeho sile vedeli, Európa ju začína objavovať až teraz – v 21. storočí. Na starý kontinent sa však dostal omnoho skôr. Vedeli sme o ňom už za čias Vikingov. Jeho blahodarné účinky ospevovali nielen mnísi ale aj ruský cár, ktorý sa vďaka čaju údajne dožil úctyhodných 130 rokov.

Lapacho však nie je len ďalší zo zaručených rád babky bylinkárky ako bojovať proti chorobám západného sveta. Nenadarmo sa o červenohnedej kôre stromu hovorí ako o najliečivejšej rastline na svete. Pomáha odstrániť z tela toxíny, má protiplesňové a anitibakteriálne účinky. Je známa svojou schopnosťou harmonizovať látkovú výmenu, čo už roky oceňujú najmä ľudia po chemoterapii. Vedci dokonca dokázali, že pitie tohto čaju ultmuje rast nádorov. Úžitok z čaju majú aj cukrovkári – lapacho totiž zabraňuje vstrebávaniu glukózy v črevách. Na tento čaj by ste však nemali zabudnúť ani pri diétach – redukuje hmotnosť a tlmí pocit neustáleho hladu. Telu dodáva energiu, železo a bohatú zmes stopových prvkov. S lapachom môžete dokonca úspešne bojovať aj proti migrénam. Hoci stromov lapacho rastie na celom svete niekoľko, liečivé účinky má len Tabebuia impetiginosa (Lapacho ružové). Tento strom rastie iba v hustých amazonských pralesoch Brazílie, v horských oblastiach Argentíny, Paraguaja a Bolívie a dožíva sa až neuveriteľných 700 rokov. V Európe by ste tento strom nevypestovali – okrem tropického podnebia si „potrpí“ aj na čisté ovzdušie bez ozónových dier. Prívlastok ružové dostal kvôli charakteristicky zafarbeným lievikovitým kvetom a červenej kôre stromu. Ak si však chcete dopriať dúšok tohto zdravého moku, je potrebné zvládnuť jeho prípravu. Kôra lapacha sa na rozdiel od ostatných čajov, ktoré iba zalievate vriacou vodou, musí najprv päť minút povariť a ďalších 15 až 20 minút nechať lúhovať. Až takto sa do vody dostanú všetky liečivé látky z kôry. Pritom 10 gramov kôry vystačí až na štyri šálky čaju. Čaj by ste mali piť vlažný, alebo studený. Najlepšie neochutený, ak však horké čaje nezvládate, uprednostnite med pred cukrom. Dôležitý je aj spôsob „skladovania“ tohto červeného moku. K jeho znehodnoteniu totiž dochádza pri dotyku s hliníkom či inými kovmi. Rovnako by ste tento čaj nemali nechávať v plastových nádobách a fľašiach. Pre zachovanie liečivých účinkov uprednostnite keramické, sklené či porcelánové nádoby. Ak plánujete detoxikačnú kúru, počas štyroch až šiestich týždňov by ste mali čaj piť 2-3krát denne.