Presunúť na hlavný obsah

Lahodný čokoládovo cuketový koláč: Vo vnútri čokoládovo maslový krém a na povrchu čokoládové lupienky

Recepty

Super šťavnatý a chutný čokoládovo cuketový koláč si ľahko pripravíte z troch šálok strúhanej cukety a ďalších lahodných ingrediencií. Keď ho naplníte čokoládovo maslovým krémom a rozsypete po povrchu čokoládové lupienky, na chuti mu len pridáte.

Ingrediencie: 

2 šálky (250 g) hladkej múky

3/4 šálky (62 g) kakaa

2 ČL sódy bikarbóny

1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

1/2 ČL soli

1 šálka (240 ml) repkového alebo rastlinného oleja

1 a ½ šálky (300 g) kryštálového cukru

4 veľké vajcia izbovej teploty

1/3 šálky (80 g) kyslej smotany alebo bieleho jogurtu izbovej teploty

2 ČL čistého vanilkového extraktu

3 šálky (asi 360 g) strúhanej cukety 

1 šálka (180 g) polosladkých čokoládových lupienkov 

Mohlo by vás zaujímať: Jahodovo-cuketový perník: Atypické spojenie, ktoré dodá koláčiku vláčnosť a jemnosť

Čokoládový maslový krém: 

1 a 1/4 šálky (282 g) zmäknutého masla izbovej teploty

3 a 1/2 šálky (420 g) práškového cukru

3/4 šálky (62 g) holandského kakaa 

3 až 5 PL hustej smotany na šľahanie izbovej teploty

1/4 ČL soli

1 ČL čistého vanilkového extraktu

Na ozdobu: 

čokoládové lupienky 

Postup prípravy: 

Predhrejte rúru na 180°C. Vymastite dve okrúhle tortové formy s priemerom cca 23 cm, vyložte ich papierom na pečenie a potom vymastite aj papier na pečenie. 

Vo veľkej mise zmiešajte múku, kakao, sódu bikarbónu, kypriaci prášok do pečiva a soľ. V ďalšej veľkej mise pomocou ručného alebo stojanového mixéra s metličkou vyšľahajte olej, kryštálový cukor, vajcia, kyslú smotanu alebo biely jogurt a vanilku, kým sa nespoja. Pridajte nastrúhanú cuketu a premiešajte. 

Pridajte suché ingrediencie k mokrým ingredienciám a šľahajte na strednej rýchlosti, kým sa úplne nespoja. Vmiešajte čokoládové lupienky. Cesto bude mierne husté.

Cesto rovnomerne rozdeľte a nalejte do tortových foriem. Pečte približne 28 až 32 minút alebo kým sa koláče dobre neprepečú. Po dopečení vytiahnite z rúry a položte koláče na mriežku . Nechajte ich 1 hodinu vychladnúť vo formách. Po 1 hodine vyberte koláče z foriem, odstráňte papier na pečenie a nechajte ich vychladnúť priamo na mriežke. Pred zdobením a skladaním musia koláče úplne vychladnúť.

Čítajte tiež: Schwarzwaldská torta z chladničky: Čerešne, čokoládový krém a sušienky, bohatý dezert na sviatočné obdobie

Medzitým si pripravte čokoládovo maslový krém na upečené cestá. Ručným alebo stojanovým mixérom s metličkovým nástavcom šľahajte maslo na strednej rýchlosti, kým nevznikne krémová konzistencia, približne 2 minúty. Pridajte kryštálový cukor, kakaový prášok, smotanu na šľahanie, soľ a vanilku. Šľahajte na nízkej rýchlosti 30 sekúnd, potom postupne zvyšujte na vysokú rýchlosť a šľahajte, kým zmes nie je hladká a krémová. Nešľahajte príliš dlho. Ak je poleva príliš riedka, pridajte ešte 1/4 šálky kryštálového cukru alebo kakaa. Alebo naopak pridajte 1 až  2 polievkové lyžice smotany, ak je poleva príliš hustá.

Potom sa vráťte k vychladnutých cestám. Najprv pomocou veľkého zúbkovaného noža odrežte tenkú vrstvu z povrchu koláčov, aby ste vytvorili rovný povrch. Položte 1 tortu na stojan na tortu, otočný tanier alebo servírovací tanier. Rovnomerne na vrch naneste polovicu pripravenej čokoládovo maslovej polevy. Prikryte druhou vrstvou koláča a zvyšnú polevu rozotrite po celom vrchu a bokoch. Ozdobte čokoládovými lupienkami. Nakrájajte a podávajte.

Neprehliadnite: Perníková torta so slaným karamelom a smotanou na šľahanie: Ideálna na chladné zimné poobedia k šálke čaju

Dobrú chuť!