Pripravte si domáci biely jogurt. Po jeho ochutnaní nebudete chcieť už iný
Ak aj vy milujete biele jogurty, máme pre vás skvelú správu - obľúbenú pochúťku si totiž viete pripraviť aj v pohodlí domova.
Potrebujete:
- 500ml plnotučného mlieka
- 1 biely jogurt so živou kultúrou (je to uvedené na kelímku)
- čisté sklenené poháre s viečkami
Postup:
V hrnci zohrejeme mlieko len do momentu, keď sa začne tvoriť kožka a tvoria sa malé bublinky. Potom mlieko v hrnci necháme vychladnúť do teploty, ktorá by nám umožňovala mlieko vypiť - približne 40 stupňov Celzia. Vyššia teplota sa neodporúča, nakoľko by zabila jogurtové baktérie.
Do pohára si odoberieme 150ml mlieka a zmiešame v ňom tri lyžice bieleho jogurtu so živou kultúrou. Jogurtové mlieko nalejeme späť do hrnca a rozmiešame so zvyškom mlieka, ktorým následne napĺnime sklenené poháre.
Ako tretí krok zohrejeme rúru na 40 stupňov, zatiaľ čo vložíme jogurty do hrnca s horúcou vodou. Rúru vypneme a hrniec vložíme do teplého prostredia na približne tri hodiny, vodu v hrnci vymeníme opäť za horúcu a necháme odpočívať ďalšie štyri hodiny. Domáci jogurt vám v chladničke vydrží minimálne dva týždne a ak sa vám minie, jednoducho si ho môžete ''rozmnožiť'' už s domácim jogurtom aj ďalej. Dobrú chuť!
Prečítajte si aj: Jednoduchý recept na domáce wafle. Nič lepšie ste zaručene nejedli!