Čajový seriál: Ako zelený čaj spaľuje tuky?
Zelený čaj ľudstvo pozná už približne 5000 rokov. V minulosti ho obľubovali najmä v Číne, ale v súčasnosti sa rozmohol v mnohých krajinách. Má zázračné účinky a keby ste ho pili pravidelne, tak by ste predišli mnohým chorobám a udržali si štíhlu líniu.
Zelený čaj má obrovské antioxidačné účinky a pomáha zabraňovať usadzovaniu tukových buniek. Preto by ste ním mali zapíjať všetky kalorické jedlá. Obsahuje epigalokatechín, ktorý zabraňuje obezite tým, že spomaľuje vstrebávanie tuku v črevách. Potvrdili to vedci z Penn State University, ktorí sledovali hlodavcov, pričom niektorí z nich mali v kalorických jedlách pridanú túto látku. Tie pribrali až o 45 percent menej ako hlodavce, ktoré túto látku neprijímali.
Jeho účinky sú silnejšie ako účinky čierneho čaju. Oplatí sa piť ho počas psychickej záťaže a aj v letných horúčavách, pretože zabraňuje poteniu. Pôsobí ako prevencia rakoviny, hypertenzie, aterosklerózy, astmy, zubného kazu.
Pôsobí aj proti infarktu. Podľa štúdie odborníkov z Harvardu mali ľudia, ktorí dvakrát denne pili zelený čaj, o 44 percent nižšiu úmrtnosť na infarkt ako tí, ktorí ho nepili. Obsahuje katechín, ktorí pôsobí preventívne proti srdcovým chorobám. Zelený čaj znižuje cholesterol v krvi.
Katechín v zelenom čaji má aj ďalšie výhody. Má antibakteriálne účinky, ktoré bránia tvorbe baktérií v ústach, čím aj znižujú zápach z úst. Zabraňujú aj tvorbe zubného kazu a chránia ďasná.
Zelený čaj udržiava aj krásu. Okrem katechínu obsahuje aj vitamín C a E, ktorých kombinácia zabraňuje tvorbe vrások a pigmentových škvŕn.
Oplatí sa dať si šálku zeleného čaju, keď máte pred sebou nejakú náročnú intelektuálnu činnosť. Obsahuje aminokyselinu theanin, ktorá stimuluje činnosť mozgových vĺn alfa a človek sa lepšie sústredí na činnosť, ktorú vykonáva.
Známe sú najmä protirakovinové účinky zeleného čaju. Potvrdili to viaceré štúdie, napríklad podľa jednej z Číny ľudia, ktorí pol roka pili zelený čaj raz týždenne, mali nižší výskyt rakoviny konečníka, pankreasu a hrubého čreva ako tí, ktorí ho nepili.
Najlepší je sypaný zelený čaj. Nie je ale pravda, že ak ho necháte krátko lúhovať, tak nebude silný. Väčšina kofeínu sa vylúhuje po 30 sekundách a až neskôr sa začnú lúhovať látky, ktoré zmierňujú kofeín. Takže ak chcete mať slabší čaj, nechajte ho lúhovať dlhšie.
Lístky zeleného čaju môžete lúhovať aj tri, alebo aj štyrikrát, kým cítite chuť čaju. Jeho chuť bude zmenená oproti prvému lúhovaniu, ale stále bude veľmi dobrá.
O účinkoch bieleho čaju sa dočítate tu: Čajový seriál: Spoznajte obrovské výhody bieleho čaju!