Presunúť na hlavný obsah

Kráľ fast foodu oslavuje pätnásť rokov na Slovensku. A my?

Feminity

Dnes je to presne 15 rokov, čo sa v Banskej Bystrici otvorili po prvýkrát dvere so žltým emkom. Aj keď mnohí krútili hlavami a nedávali spoločnosti McDonald´s v našej krajine žiadnu šancu, veľmi sa mýlili. Čísla, ktoré si o chvíľu prečítate, hovoria presný opak. Spoločnosť s rýchlym občerstvením môže oslavovať, ale na koho účet?

Hamburgery a hranolky z produkcie jednej z desiatich najznámejších značiek sveta sme na Slovensku a v Čechách ochutnali vďaka mužovi menom Raymond Kroc, ktorého rodičia pochádzali z malej obce Stupno pri Plzni. Práve tento človek získal v päťdesiatych rokoch od bratov McDonaldovcov licenciu  na prevádzkovanie jednej z ich reštaurácii a v roku 1960 od nich obchodnú značku McDonald´s odkúpil celkom. Keď hamburgermi, hranolkami a kolou popretkával svoju rodnú Ameriku, vydal sa aj do sveta.

U nás zažil McDonald´s premiéru v Banskej Bystrici 13. októbra 1995 a po nej pribudli reštaurácie aj v Trnave, Žiline, Trenčíne, Nitre, dve v Košiciach a až jedenásť ich je v Bratislave.  Len za tento rok u nás otvoril McDonald´s šesť prevádzok a Slovensko tak patrí v Európe medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce trhy. Do konca roka by mali pribudnúť reštaurácie aj v Prievidzi, Žiline a vo Zvolene a na prelome roka aj v Košiciach. V pláne má spoločnosť otvoriť 3 – 5 prevádzok McDonald´s ročne.

Za 15 rokov pôsobenia na našom trhu obslúžili zamestnanci tejto siete rýchleho občerstvenia takmer 114 miliónov zákazníkov. Tí si z ponuky najviac obľúbili cheesburger, ktorého sa predalo vyše 30 miliónov a len mesačne sa do neho zahryzne viac ako 200 000 ľudí. Dodnes sa predalo viac ako 600 000 kilogramov šalátu, 10 miliónov porcií zmrzliny či 3 milióny litrov mlieka. Keď McDonald´s otvoril pre hladných šoférov okienko McDrive, obľúbili si ho najmä tí pohodlnejší alebo uponáhľaní. Prešlo okolo neho viac ako 17 miliónov áut. Zaklincovať to môžeme číslom mimo domova – na celom svete je viac ako 31 000 McDonald´s reštaurácií a denne obslúžia  vyše 58 000 000 zákazníkov. Jedno číslo povie viac ako tisíc slov...

McDonald´s robí všetko pre to, aby sa tam človek cítil čo najprirodzenejšie. Čiže ako doma. Mamičky si tam môžu prebaliť deti, manažéri surfovať na free wifi vlnách, na táckach pribudli papiere s podrobnými nutričnými informáciami jednotlivých výrobkov. Čistota priestorov a spôsobnosť obsluhy je vychýrená široko-ďaleko. Pre mnohých je návšteva McDonaldu taký malý sviatok, pre iných zase každodenná zležitosť.

Toto nemá byť moralizujúci článok o tom, aký je fast food slaný, mastný, kalorický a tepny zanášajúci. Taká môže byť hociktorá reštaurácia, keď si v nej dáte pečené mäso s omastenými zemiakmi. Objednáva si človek, nie čašník. Na tému, či je McDonald´s zdraviu nebezpečný sa toho popísalo požehnane. Snáď každý pozná príbeh o Američanovi Morganovi Spurlockovi, ktorý sa rozhodol to otestovať na vlastnom tele.

Naordinoval si mesačný jedálniček zostavený výlučne z ponuky McDonald´s a čakal, čo sa bude diať. A veru sa dialo. Za štyri týždne pribral 11 kíl, bolel ho žalúdok, ťažko sa mu dýchalo, krvné hodnoty, ktoré vedú k cukrovke, obezite a chorobám srdca a ciev sa mu všetky zvýšili. Ale mať McDonalda na raňajky, obed i večeru každý deň je, samozrejme, extrém.

Keď si rozmeníte pozadie prípravy jedál v McDonalde na drobné, budete prekvapení, aké je to celé v poriadku. Trebárs olej. Niekto doma na jednej panvici vypráža aj na druhý deň, čo mu je ľúto olej vyhodiť. V McDonald´s merajú raz za deň kvalitu oleja a pravidelne a včas tuky menia. Fritovacie vane každý deň čistia a každá je určená na smaženie len jedného výrobku. A že je všetko tučné, bez vitamínov, minerálov či vlákniny? Ak si dobre prezriete vysvietené tabule nad hlavami brigádnikov, dá sa z ponuky vyskladať aj zdravšia alternatíva.

K hamburgeru si môžete dať namiesto hranoliek zeleninový šalát, bez dresingu. Vykašlite sa na ovocnú taštičku alebo šišku, dajte si ovocný šalát či jogurt. Sladké nápoje dnes už doplnili aj čisté minerálky. Všetko je len na človeku. Viete, keď si doma nakladáte na tanier bravčové s knedľou, nepozastavíte sa nad tým, že ho častokrát robíte na oleji, zatiaľ čo hovädzie a bravčové mäso v žemli sa oleja nedotkne, pretože je pečené na grile. Pýtate sa, čo v tej mletej mase v žemli ale vlastne je? McDonald´s prisahá na prvotriedne suroviny a kvalitné a bezpečné jedlo, ktoré vyvíjajú francúzski gastroodborníci.

Že vám tento článok vlastne nepovedal, či jesť alebo nejesť v McDonald´s alebo hociktorom inom fast foode? Veď to nemal ani v pláne. Je to totiž zase len na vás. Starajte sa o seba, ako viete. Nikto iný to za vás nespraví.