Presunúť na hlavný obsah

ŠÉFKUCHÁR BOB BLUMER A JEHO RECEPTY

Recepty

Na Slovensko zavítal surrealistický šéfkuchár a držiteľ svetového rekordu v robení palaciniek Bob Blumer, ktorý vám prináša netradičné recepty plné tradičných ingrediencií, ale s vysokýmu umením jeho servírovania. Vychutnajte si jeho jedlo ako umenie a využite jeho recepty plné chutí a farieb aj v teple svojho domova a vo vlastnom kuchynskom kráľovstve.

KURACIE PALIČKY

Prísady
8 kuracích kúskov
soľ a korenie
1 šálka múky
2 vajcia
1 šálka japonskej chlebovej strúhanky Panka alebo inej hrubej strúhanky
6 polievkových lyžíc strúhaného talianskeho syra Parmigiano-Reggiano
3 polievkové lyžice talianskej zmesi korení, alebo 1 ½ polievkovej lyžice sušeného tymiánu a 1 ½ polievkovej lyžice sušeného oregana
2 polievkové lyžice masla
2 polievkové lyžice čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
16 približne 40 centimetrových bambusových ihlíc
1 ananás

Postup
Kuracie kúsky majú po celej dĺžke tenkú bielu šľachu. Dá sa síce zjesť, ale keď sa uvarí, je veľmi tuhá. Odstránite ju tak, že zachytíte jej voľný koniec medzi palec a nôž, druhou rukou chytíte konček šľachy tesne pri noži a potiahnete.

Opláchnite a osušte kura. Prekrojte každý kúsok na polovicu – vzniknú tak dva kúsky veľké približne 2,5 x 5 cm. Osoľte a okoreňte.

Do dvoch samostatných misiek dajte múku a vyšľahané vajcia a do tretej strúhanku spolu so syrom a bylinkami. Zoraďte misky do radu vedľa seba.

Obaľte kura v múke, namočte do vyšľahaného vajíčka a potom dôkladne obaľte v zmesi strúhanky, syra a byliniek.

Vo vyprážacej panvici rozpustite maslo. Keď začne maslo syčať, vložte kúsky kuraťa v strúhanke. Vyprážajte približne 3 minúty na jednej strane (alebo až kým nebudú zlatohnedé). Otočte na druhú stranu a vyprážajte ďalšie dve minúty, kým nebude aj druhá strana zlatohnedá a kura dôkladne prepečené. Urobte malý zárez, aby ste sa presvedčili, či mäso nie je vo vnútri ružové.

Vyberte kura z panvice a pokvapkajte citrónovou šťavou.

Prepichnite kúsky kuraťa ihlicami a potom zapichnite do ananásu.

 

PSYCHEDELICKÝ KAVIÁR

Prísady
3 citróny nakrájané na tenké plátky, bez jadierok
2 čajové lyžice nastrúhaného ošúpaného čerstvého zázvoru uskladneného v malej fľaši, aby sa zachovala všetka šťava
56 g zeleného wasabi kaviáru
28 g ikier z lososa

Postup
Veľký tanier alebo malý plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie. Vyberte si 12 najkrajších plátkov citrónu a poukladajte ich v jednej vrstve. Dajte do mrazničky na jednu hodinu alebo pokiaľ nie sú zmrznuté natvrdo.

Na malú misku položte sitko a vložte do neho zázvor. Opakom lyžice vytlačte z postrúhaného zázvoru šťavu. Zvyšky zázvoru vyhoďte a šťavu zatiaľ odložte.

Tesne pred podávaním vyberte plátky citrónu z mrazničky a obe strany potrite alebo pokvapkajte zázvorovou šťavou. Do stredu každého plátku položte polovicu čajovej lyžice wasabi kaviáru a na vrch dajte zopár lososích ikier. Povedzte vašim hosťom, aby zlízli kaviár z citrónu (alebo ešte lepšie, názorne im to ukážte).

 

ČIPSY S TUNIAKOM

Prísady
½ zrelého, ale stále pevného avokáda nakrájaná na cca pol centimetrové kocky
¼ šálky rozmrazených mrazených kukuričných zŕn
2 polievkové lyžice čerstvých listov koriandru, bez stonky, nasekané na drobno
2 polievkové lyžice na kocky pokrájanej červenej cibule
1 polievková lyžica čerstvo vytlačenej šťavy z limetiek
soľ
čerstvo zomleté čierne korenie
1/8 čajovej lyžice pomletej chipotle chilli papriky alebo kajenského korenia
8 kúskov Ahi (alebo albacore) tuniaka v plátkoch hrubých cca 2,5 cm
1 čajová lyžica mletého kmínu
1 polievková lyžica repkového oleja
12 dokonalo vyzerajúcich tortilla chips z modrej kukurice kruhového alebo trojuholníkového tvaru

Postup

Zmiešajte v stredne veľkej miske avokádo, kukuricu, koriander, limetkovú šťavu, soľ a korenie podľa chuti s korením chipotle. Jemne premiešajte a odložte bokom.

Pokrájajte dlhým, ostrým nožom tuniaka na dlhé slíže široké cca 3 cm (pri hrúbke steaku 2,5 cm).

V malej miske zmiešajte kmín, 1 čajovú lyžicu korenia a ½ čajovej lyžice soli.

Natrite tuniaka zo všetkých strán hrubou vrstvou zmesy korenia.

Rozohrejte na silnom ohni nepriľnavú panvicu. Keď je panvica rozpálená, pridajte repkový olej. Počkajte 10 sekúnd a vložte tuniaka. Prudko opekajte 20 sekúnd z každej strany alebo pokiaľ nie je ryba po okrajoch upečená, ale v strede polosurová. Preložte na tanier. Rozrežte na plátky široké cca 1 a ¼ cm.

Porozkladajte tortilla chipsy, na každú dajte kopček avokádovej pochúťky a na vrch poukladajte kúsky tuniaka.