Presunúť na hlavný obsah

AKÉ JE ČERVENÉ VÍNO Z AUSTRÁLIE?

Recepty

Austrálske červené víno je hlavne o chuti a vyváženosti. Je priateľské a poctivé, plné štedrosti a tepla, zmiernené eleganciou. Skutočná osobnosť austrálskych červených vín pramení z miestnej dvestoročnej histórie vinárstva. Shiraz a Grenache boli prvé odrody, ktoré Austrália predstavila. Miestne vinárske podniky boli v celom Britskom impériu známe pre prísady, ktoré ich robili silnejšími (vína typu sherry a portské) Je tiež možné, že keby povojnoví európski prisťahovalci nepredstavili austrálskym pivárom stolové víno, výrobcovia vína by svoje zameranie dodnes nezmenili.

Súčasťou miestneho vínneho folklóru je príbeh  Maxa Schuberta - vinára z Barossy, ktorý cestoval v polovici minulého storočia do Európy, mimo iného aj do Bordeaux, a na spiatočnej ceste sa rozhodol, že kvôli povojnovým nedostatkom bude používať americké dubové drevo a zrelé staré révy Shiraz namiesto francúzskeho dubového dreva a Cabernetu. Chcel tak vytvoriť silný produkt výnimočnou schopnosťou zrenia. Z tejto inovácie sa zrodil Penfolds Grange a v ďalšom polstoročí vznikla tradičná odroda austrálskeho silného vína s bohatou chuťou. Počas šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov minulého storočia čerpali austrálske červené vína hrozno z vinohradov, ktoré poznačila ustupujúca éra silných vín. Všade boli vysádzané odrody  Shiraz a Grenache, keďže väčšina vinohradov bola viac ako storočie stará, štepená z odrezkov dovezených zo starého kontinentu. Napriek tomu, že sa Schubertov recept uchytil rýchlo, moderné odrody sa začali šľachtiť až v osemdesiatych rokoch. Boli to jemné červené víno z kvalitnejších dubových sudov a druhy ako Cabernet Sauvignon. Zmes Shirazu a Cabernetu sa pritom stala kultovou austrálskou značkou. Rozmach vína v deväťdesiatych rokoch vyvolal hromadné cestovanie mladých vinárov za vedomosťami na vinobrania na Starý kontinent.
V poslednej dekáde, počas ktorej sa austrálske víno zdokonaľovalo, hrala významnú úlohu aj jeho povesť. Hoci sa väčšina regiónov aj naďalej snaží prispôsobovať prianiam zákazníka pestovaním širokej palety druhov, svet postupne začína akceptovať špecifickosť, ktorú určuje najmä vplyv mikroklímy a výber odrôd. Vo všeobecnosti platí, že čím je oblasť teplejšia, tým je aj náchylnejšia produkovať bohaté odrody s plnou chuťou. A práve tie si dnes veľa ľudí spája s austrálskym červeným. Austrália má ale aj chladné klimatické podmienky, ktoré viac vyhovujú odrodám, ktoré prinášajú ľahšie a lahodnejšie druhy. Nájdete tu v hojnom zastúpení všetky klasické svetové prémiové révy. Jednou z najslávnejších oblastí, kde sa pestuje odroda Shiraz, sa stala Barossa. Jej bohaté vínne dedičstvo a teplé podnebie vytvárajú bohaté ovocné chute, ktoré zákazníci milujú. Ale Shiraz je omnoho rôznorodejší ako len oblasť Barossa. Existuje aj Shiraz McLaren Vale, ktorý svoju eleganciu nadobudol vďaka svojim prímorským vlastnostiam. Ďalej sú to prívetivé Murray Darling, Riverland a Griffith Shiraz, Viktórijské Heathcote a Great Western Shiraz, ktoré ponúkajú korenisté a elegantné štýly, a zemité príchute Shirazu z Hunter Valley. Pre svoj výnimočný Cabernet Sauvignon je známa oblasť Coonawara, príznačná pre svoje unikátne pôdy a podnebie, ale je tu aj bezchybný Cabernet Margaret River (často miešaný s Merlotom) a vzrušujúce nové odrody Mudgee a Orange pochádzajúce z regiónov stredného Nového Južného Walesu. Sú tu však aj chladnejšie regióny, ako napríklad Mornington Peninsula, Yarra Valley a Tasmania, ktoré produkujú úžasný Pinot Noir. Ročná dávka slnka, starých austrálskych pôd a čistej krajiny sú garantom čerstvosti a príznačnej chute austrálskeho vína. Bohatosť a priateľská harmónia chutí, ktorú nájdete v austrálskych vínach a ich prekvapujúca životnosť, je taktiež výsledkom skúseností niekoľkých generácií skúsených vinárov, ktorí starobylé odrody živili tak, aby vytvorili niečo, čo má jedinečnú austrálsku osobitosť.