Presunúť na hlavný obsah

ARGENTÍNSKE VÍNA: AKÉ SÚ?

Recepty

V pohári sa ligoce rubínová červeň, k vám vystupuje silná aróma, chuťové poháriky sa prebúdzajú. Prvé kvapky lahodného moku na vašom jazyku prezradia, že argentínske červené vína z rodinného podniku Chakana sú korenisté, majú silný buket a mladosť v každej kvapke.

Argentína sa pýši veľkým množstvom slnka, dobrými vetrami a potrebnou vlhkosťou, ktoré sú základnými predpokladmi na dobré vína. Práve tým argentínskym Európania prichádzajú na chuť, sú jednoduchšie a aj amatér sa v nich vie ľahko orientovať. Samotné vinárstvo Chakana, z ktorého pochádzajú nižšie opisované vína, sa rozprestiera na území o veľkosti 150 ha a je vzdialené 34 km od mesta Mendoza. Pôda na parcelách je štrukturovaná a dodáva vínu dobré telo. Počas celého roka tu panujú slnečné a suché klimatické podmienky s jemnými dňami a studenými nocami, umožňujúce vysoký obsah polyfenolov, ktoré prispievajú k lepšej farbe a chuti vína. Moderný zavlažovací systém umožňuje precíznu kontrolu vegetatívneho cyklu viniča a kontrolu racionálneho využívania vody.

MALBEC 2007
Víno má ľahkú čistú farbu, nezakalenú, hlbokú rubínovú červeň. Aróma vína pripomína bobuľové ovocie, predovšetkým ucítite slivky, jahody, jemné koreniny a sušené kvety. Víno má príjemné kyseliny, zatvorené taníny. Ide o ľahké víno na obed či party. Sommeliér Erdödyho paláca Andrej Lúčny odporúča túto odrodu a zároveň upozorňuje na zaujímavý pomer ceny a výkonu. Toto argentínske červené stojí 8 €.

MALBEC RESERVA 2006
Táto odroda vás očarí čistou rubínovou červeňou s ľahko tabakovými tónmi, stopami po fialkách a čokoláde. Veľmi dobre vyvážené taníny, v chuti cítiť sviežosť. Odporúča sa piť k pečeným a údeným mäsám a korenistým jedlám. Cena je 12-15 €.

CABERNET SAUVIGNON 2007
Tmavo rubínové červené víno má plnšiu, komplexnejšiu chuť, s vôňou bobuľového ovocia, arómy ríbezlí a korinia. Zreje 8 až 10 mesiacov v barikovom sude, odporúča sa podávať pri teplote 16-18 °C, najmä k pečenému mäsu, morčaciemu mäsu, šalátom, cestovinám a pizze.

CABERNET SAUVIGNON RESERVA 2007
Víno rubínovočervenej farby, s vyváženou a delikátnou chuťou čerešní a červenej ríbezle a arómou mäty a čokolády. Je ideálnym spoločník k pečenému mäsu. Ide o 100% Cabernet Sauvignon, vinobranie prebieha ručne.

ESTATE SELECTION 2006
Zloženie tohto argentínskeho vína je 60% Caberbet Sauvignon, 20% Malbec a 20% Petit Verdot. Zaujme temnou, peknou červenou farbou bez kalov s príjemnou sofistikovanou vôňou a chuťou kakaových tónov. Má dlhú perzistenciu. Odporúča sa podávať ku klasickým argentínskym steakom, grilovanému mäsu, vyzretým syrom a čokoládovým dezertom.bobuľového ovocia. Na jazyku ucítite