Presunúť na hlavný obsah

Tradičné osie hniezda: Retro klasika, ktorá nikdy nesklame

Feminity

Aj vy ste ako malé deti milovali škoricové osie hniezda so šálkou kakaa? Ak ste si ich však dobre dávno nepripravovali, je čas to zmeniť. Výborne sa hodia na raňajky, či desiatu. Navyše ak sa do nich zahryznete, okamžite sa prenesiete v spomienkach do detstva.

Prečítajte si: Zdravo a chutne: Budha miska s belugou a tofu, ktorá je plná vitamínov či minerálov

My sme sa nechali inšpirovať touto starou dobrou klasikou na blogu Kamila a Mižu z Coolinári. A teda chutia výborne!

Čo budete potrebovať (na 14 ks):

Cesto:

460 g polohrubej múky
7 g sušeného droždia
1 polievkovú lyžicu medu
1 lyžičku soli
1 vajce
250 ml vlažnej vody
20 g mäkkého masla na vymastenie

Plnka: 

100 g rozpusteného masla
2 balíčky mletej škorice
50 g škoricového cukru
50 g vanilkového cukru
50 g rozpusteného masla na potieranie

Postup:

1. Pripravte cesto. Do misy od robota navážte všetky suroviny, múku, droždie, med, soľ, vajce a vodu. Použite hákový nástavec a nechajte miesiť 10 minút. Trochu lepkavé cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku, vytvarujte bochník a vložte do maslom vymastenej, čistej misy. Misu prekryte potravinovou fóliou, utierkou a nechajte 1 hodinu kysnúť.

2. Cesto preložte na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkajte do obdĺžnika 30×50 cm. Celý plát potrite rozpusteným maslom, posypte striedavo škoricou, škoricovým a vanilkovým cukrom. Po dĺžke cesto zrolujte a nakrájajte ostrím nožom na štrnásť približne rovnakých dielov hrubých cca 6 cm. Ukladajte na dva plechy vystlané papierom na pečenie rezom hore. Prikryte utierkou na 30 minút a nechajte podkysnúť. Pred pečením potrite hniezda roztopeným maslom a vložte do rúry rozohriatej na 180 stupňov na 15 – 20 minút.

Dobrú chuť!