Príbeh, ktorý začína pri mínus 40 stupňoch? Áno, má sladkú chuť hrášku
Aj keď sa dni skracujú a záhrady stíchnu, šťavnatú chuť leta si môžete dopriať po celý rok. Zelenina z Vinice je sladká, chrumkavá a patrí medzi klasiku, ktorá nesklame. Nájde si miesto aj vo vašej kuchyni?
Hrášok z Vinice chutí ako čerstvý dvanásť mesiacov v roku
Ako u vás vyzerá vysnívané leto? Nie to katalógové, s palmami a plážou, ale také naše, typicky slovenské. Možno sa v ňom mieša vôňa čerstvo pokosenej trávy, smiech z dvora, ruky zafarbené od ovocia a zeleniny, ktoré ste celé prázdniny oberali u babky zo záhrady, však? Toto ročné obdobie nemusí byť len o slnku, vode či dovolenkách, môže chutiť ako chrumkavý hrášok alebo šúľok sladučkej kukurice, ktorú ste zjedli ešte skôr, než sa dostala do hrnca. Leto má veľa podôb, ktoré si dnes môžete dopriať kedykoľvek. Doslova dvanásť mesiacov v roku.
Mrazené, a predsa ako čerstvé
V našich kuchyniach nechýbajú sezónne chute aj vďaka spoločnosti Equus VINICA, ktorá nadväzuje na dlhoročnú poľnohospodársku tradíciu v okolí obcí Vinica a Želiezovce. Na miestach, kde sa pod slovenským slnkom zelenina nielen pestuje, ale aj spracováva a mrazí. „Aj ja som ako chlapec chodieval s otcom na družstvo. Vtedy som netušil, že raz budeme najväčším výrobcom mrazenej zeleniny na Slovensku,“ hovorí Attila Petrezsél, výkonný riaditeľ spoločnosti. Vôňu zeleného hrášku, sladkosť kukurice či chrumkavosť fazuliek tu skúsení poľnohospodári zachytávajú v najlepšej forme. Svoju úrodu spracúvajú ihneď po zbere do troch hodín. A práve v tom je jej najväčšia sila. Hrášok aj iné plodiny sa zberajú v optimálnej zrelosti, kedy obsahujú najviac živín a vitamínov. Potom nasleduje bleskové čistenie, šetrné blanšírovanie a šokové zmrazenie pri teplote mínus 40 °C. Vďaka špeciálnej technológii IQF (Individual Quick Freezing) zostáva hrášok či kukurica sypká, zachováva si svoju farbu, konzistenciu aj chuť. Takto spracovaná zelenina je pripravená na to, aby v kuchyni ušetrila čas každej gazdinke a chutila doslova ako čerstvá.
Ročne z Vinice odíde viac ako 20-tisíc ton mrazenej zeleniny. Polovica z celkovej produkcie zostáva na Slovensku, zvyšok smeruje za hranice, kde má domáci výrobca pevné postavenie medzi spoľahlivými dodávateľmi kvalitných potravín. Značka si drží čestné miesto aj na pultoch Kauflandu, kde dodáva mrazený hrášok, kukuricu, špenát, fazuľové lusky, zeleninové či ovocné zmesi, ale aj zemiakové halušky.
Chuť leta počas celého roku
A ktorý produkt z Vinice je medzi zákazníkmi reťazca ten najobľúbenejší? Na plnej čiare to vyhráva zelený hrášok. „Tento druh zeleniny je v čerstvej forme dostupný len pár týždňov, preto spotrebitelia čoraz častejšie siahajú po jeho mrazenej verzii, ktorá nemá sezónne obmedzenia. Na pultoch je počas celého roka a zo sortimentu mrazenej zeleniny patrí k najpredávanejším,“ vysvetľuje Simon Somsedík, nákupca pre lahôdky a mrazený sortiment zo spoločnosti Kaufland.
Mimochodom, hrach ľudia pestovali už pred viac než 10 000 rokmi. Z oblasti úrodného polmesiaca, kde dnes ležia Irán, Turecko a Sýria, sa cez antické Grécko a Rím dostal až k nám. Nielenže sýtil celé generácie, ale vďaka Mendelovi položil aj základy modernej genetiky. Hoci vo Vinici obhospodarujú vyše 3000 hektárov pôdy, starostlivosť o hrášok pripomína neustále preteky s časom aj počasím. „Ak by sme zmeškali ideálny moment na zber, stratil by svoju sladkosť aj krehkosť a my by sme prišli o úrodu,“ opisuje nástrahy poľnohospodárstva výkonný riaditeľ.
Mrazená zelenina však nie je len náhradou tej čerstvej, často je jej lepšou verziou. Ak sa totiž šetrne a rýchlo zamrazí krátko po zbere, zachová si viac živín a chuti než zelenina, ktorá precestovala stovky kilometrov alebo dlho ležala v sklade. „Spoločnosť Equus VINICA je naším overeným dodávateľom. Spolupracujeme od roku 2007 a za posledné tri roky zaznamenal nárast predaja o viac než 20 percent. Aj takto v Kauflande podporujeme domácich producentov, pomáhame im rásť a zákazníkom ponúkame možnosť vyberať si slovenské produkty tej najvyššej kvality,“ pokračuje nákupca Simon Somsedík.

Kaufland je pravidelným odberateľom mrazenej zeleniny z južného Slovenska, aj takto podporuje domácich výrobcov
Zelenina, v ktorej cítiť lásku
Na kvalitu si výrobca potrpí aj tak, že má pod kontrolou celý kolobeh svojej zeleniny. Vyrastá na okolitých poliach, starostlivo ju mrazí na svojich výrobných linkách, takže v každom balení cítiť, že je vypestovaná s láskou. S láskou k pôde aj z lásky k Slovensku. Ako tvrdí Attila Petrezsél, svoj podiel na tom má aj spolupráca s Kauflandom. „Ak máme za partnera obchodný reťazec, ktorý dôveruje slovenskej kvalite a vieme sa na neho spoľahnúť, môžeme sa sústrediť na to, čo nám ide najlepšie. Na pestovanie a spracovanie zeleniny.“ Veď kto povedal, že letné chute musia skončiť s posledným dňom prázdnin? Stačí otvoriť mrazničku a vybrať si svoj kúsok slnečných dní. Šťavnatý, sladký, ako zrniečka hrášku či chrumkavej kukurice, no nie je skvelé, že leto môžeme mať na tanieri celý rok?
- reklamná správa -