Perník, ktorý prekvapí: Rebarbora ako tajná ingrediencia sviežosti
Kým perník vonia po škorici a klinčekoch, rebarbora doň vnáša sviežosť a jemnú kyselkavosť, ktorá nádherne vyváži sladké cesto. Výsledkom je vláčny koláč, ideálny k popoludňajšej káve alebo na nedeľné maškrtenie.
Rebarborový perník
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 200 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 100 ml oleja
- 200 ml kyslej smotany
- 1 ČL škorice
- 1 ČL perníkového korenia
- 2 PL kakaa
- 1 prášok do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- cca 300 g očistenej rebarbory
Predhrejte si rúru na 180 °C (horný a dolný ohrev). Plech si vyložte papierom na pečenie alebo ho jemne vymastite a vysypte múkou. V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do peny. Potom k nim primiešajte olej a kyslú smotanu. V druhej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, kakao, škoricu a perníkové korenie. Suchú zmes postupne prisypávajte do tekutej a miešajte, kým nezískate hladké cesto.
Mohlo by vás zaujímať: Recept na domácu zmrzlinu: Dve základné ingrediencie, k tomu pár kvapiek citróna a vaše obľúbené ovocie
Cesto vylejte na pripravený plech a posypte kúskami rebarbory, ktoré ste si vopred umyli a nakrájali. Vložte do rúry a pečte približne 30 až 35 minút, alebo kým špajľa zapichnutá do stredu koláča nevyjde suchá. Po dopečení nechajte perník vychladnúť na mriežke. Pred podávaním ho môžete posypať práškovým cukrom alebo natrieť obľúbeným džemom. Dobrú chuť!