Presunúť na hlavný obsah

Cestoviny s pestom z paradajok a bazalky: K tomu chrumkavé prosciutto a máte rýchlu a chutnú letnú večeru

Recepty

Jednoduché pesto, na ktoré nepotrebujete žiadny kuchynský robot. Všetko pripravíte na krájacej drevenej doske. Vmiešate do cestovín, dochutíte a rýchla a chutná večera obohatená o chrumkavé prosciutto je na svete.

Ingrediencie: 

400 g cestovín (penne, špagety alebo iné obľúbené) 

1 strúčik cesnaku

50 g píniových orieškov

100 g natrhaných lístkov čerstvej bazalky 

250 g cherry paradajok

1 veľká paradajka

30 g jemne nastrúhaného parmezánu, plus naviac na servírovanie

100 až 150 ml olivového oleja, plus na vyprážanie

8 plátkov prosciutta

morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Mohlo by vás zaujímať: Penne Amatriciana: Spojenie božských paradajok a mozzarelly s bazalkou si naozaj obľúbite

Postup prípravy: 

Cestoviny uvarte vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou na strednom ohni 10 až 12 minút, kým nebudú al dente.

Medzitým nasekajte cesnak s poriadnou štipkou morskej soli a potom ho plochou stranou noža rozdrvte na drevenej doske, aby vznikla hladká pasta. 

Na suchej panvici pri vysokej teplote opekajte niekoľko minút píniové oriešky dozlatista (dávajte na ne pozor, pretože sa ľahko pripália). Vysypte ich na dosku na krájanie spolu s cesnakom. Pridajte bazalkové listy a všetko nasekajte, kým nevznikne hrudkovitá zmes.

Čítajte tiež: Pravé talianske špagety carbonara: Pripravte si ich v tradičnej verzii podľa pôvodného receptu

Nakrájajte veľkú paradajku a vysypte ju do veľkej misy. Cherry paradajky nahrubo nasekajte a pridajte ich do misky spolu so zmesou bazalky, cesnaku a píniových orieškov. Zmiešajte s parmezánom a olivovým olejom. Odložte bokom. 

Rozohrejte panvicu na stredne vysokej teplote. Pridajte 1 polievkovú lyžicu olivového oleja a opekajte prosciutto niekoľko minút do chrumkava a dozlatista. Vyberte a nechajte na tanieri vystlanom kuchynskou utierkou.

Hneď ako sú cestoviny uvarené, sceďte ich a pridajte do misky so zmesou pesta. Miešajte, kým nie je všetko úplne obalené pestom. Dochuťte soľou a korením a podávajte s chrumkavým prosciuttom a posypaným parmezánom na vrchu. 

Neprehliadnite: Pripravte si pravé talianske cestoviny len z dvoch surovín: Tento recept si zamilujete

Dobrú chuť!