Ocenený potravinový žurnalista hovorí: Vaše jedlo nie je také výživné, ako si myslíte
Uznávaný potravinový žurnalista hovorí, že miliardy ľudí trpia „iným druhom podvýživy“. To v preklade znamená, že prijímajú príliš veľa nesprávnych kalórií a málo živín. Ako to zmeniť?
Uznávaný potravinový žurnalista hovorí, že miliardy ľudí trpia „iným druhom podvýživy“.
Miliardy ľudí trpia „iným druhom podvýživy“
Ocenený potravinový žurnalista Mark Bittman pre podcast portálu mindbodygreen.com prezradil: „Vaše jedlo nie je také výživné, ako si myslíte. Keď počujete slovo podvyživený, pravdepodobne vás napadne hlad, nedostatok kalórií alebo živín. Avšak podvýživa nie je len o množstve kalórií, ale aj o kvalite. V skutočnosti až miliardy ľudí trpia tým, čo sa nazýva „iný druh podvýživy“, pri ktorom ľudia prijímajú príliš veľa nesprávnych kalórií a málo živín,“ objasňuje hneď na úvod a dodáva, že to ovplyvňuje viac ľudí než si myslíte. No ponúka riešenie.
Mohlo by vás zaujímať: Väčšina populácie ho má nedostatok, no dá sa to zmeniť: Jeden z najdôležitejších minerálov tela môže za to, ako sa cítime
60% kalórií v našom potravinovom systéme sú nezdravé
Za všetko môžu spracované potraviny, ktorým sa stále veľmi darí. Ako prezrádza Bittman ďalej, väčšina poľnohospodárskej pôdy sa v mnohých krajinách používa na produkciu kukurice a sójových bôbov, pretože je to ziskové: „60% kalórií v našom potravinovom systéme sú kalórie z nezdravých potravín. To znamená, že takmer všetky spracované potraviny sú vyrobené buď z kukurice alebo sóje, a obe sa pestujú veľmi ľahko... Sú to kalórie, ktoré nás nevyživujú.“
Ani 40% zdravých potravín vám v skutočnosti zdravie nezaručí
Tiež hovorí, že ak aj do tela dostanete zvyšných 40% zdravých produktov, nezaručuje vám to zdravie. Pretože ak tvorí tých 40% napríklad zelenina, vedzte, že ani tá nie je už viac taká zdravá ako kedysi: „Pôda je zbavená živín a je do nej vstrekované hnojivo, ktoré funguje pre konkrétnu jednu pestovanú plodinu,“ hovorí ďalej.
Čítajte tiež: Mýty o používaní mikrovlniek: Aká je pravda - sú jedlá z nich nezdravé a menej výživné ako sa hovorí?
Ako to zmeniť?
Ako hovorí spomínaný žurnalista, téma zdravého jedenia je skutočne obsiahla, a nemá riešenie zo dňa na deň. No podáva akýsi manuál, čo by mohla spoločnosť zmeniť, čo by mohli jednotlivci zmeniť: „Musíme pestovať rozmanitejšie plodiny. Musíme zabezpečiť, aby skutočné jedlo bolo dostupné pre viac ľudí. Musíme regulovať množstvo vyprodukovaného nezdravého jedla... Musíme regulovať, ako sa zvieratá chovajú alebo rastliny pestujú, spracovávajú a predávajú. Musíme zabezpečiť, aby naše deti dobre jedli a učili sa o jedle už v mladom veku...“
Neprehliadnite: Takto porušujeme zákony prírody deň čo deň: Aké najčastejšie chyby pri stravovaní robíme?
Učme sa od krajín, ktoré to robia poriadne
No tiež dodáva, že by sme sa mohli učiť aj od krajín, ktoré to robia poriadne: „Napríklad Čile má najlepšie zákony na označovanie na planéte. Spracované potraviny sú označené červenými, žltými, zelenými alebo čiernymi štítkami. Čierny štítok znamená, že vaše jedlo nemožno propagovať deťom a podobne,“ udáva ako príklad Bittman. Alebo také Mexiko má veľmi pokročilú daň na nezdravé jedlo a také Japonsko začleňuje vzdelávanie o jedle do školských obedových programov: „Ak chcete generáciu zdravých 40-ročných, musíte začať s generáciou 4-ročných, ktorí sa učia o jedle. Aké jedlo skutočne je, ako sa pestuje, čo ho robí skutočným a dobrým,“ dodáva na záver.