Sladké raňajky sú povinnou jazdou. Pripravte si croissant ako z francúzskej reštaurácie
Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, ktoré by ste v žiadnom prípade nemali vynechávať. Kedy naposledy ste sa im však povenovali a dopriali si ich skutočne v kráľovskej verzii?
Potrebujete:
- 500g hladkej múky s vysokým obsahom lepku T530 (aby cesto narástlo)
- 250ml mlieka
- 200g masla
- 70g kryštálového cukru
- 50g zmäknutého masla
- 20g instantného droždia
- štipka soli
- vajíčko na potretie
Mohlo by vás zaujímať: Dobrota z nášho detstva. Pripravte si chutné škoricové hniezda
Postup:
Všetky suroviny okrem vajíčka a 200g masla zmiešame a vypracujeme z nich cesto. Aj keď sa zdá na začiatku hutné, nerobte si starosti - presne také má byť. Miesime ho približne osem minút. Následne ho vypracujeme na bochník, ktorý narežeme a prikryjeme fóliou. Nechápem ho približne hodinu kysnúť pri izbovej teplote.
Na ďalšiu pomúčenú fóliu si položíme 200g masla a začneme ho valčekom zbíjať, až kým nedostaneme tvar tenkej placky (približne 3mm). Keď je maslo dostatočne tenké, zabalíme ho do fólie, vyvaľkáme a uložíme do chladničky. Vrátime sa k vykysnutému cestu, ktorý si taktiež vyvaľkáme - tentokrát nám však stačí hrúbka približne 8mm. Na vzniknutý obdĺžnik položíme pripravené maslo. Pozor, malo by sa nachádzať minimálne dva centimetre od všetkých okrajov.
Vrchnú tretinu cesta preložím a dokončíme to preložením spodnej časti. Takto pripravené cesto otočíme o 90° a rozvaľkáme na pôvodný tvar. Znova spravíme trojitý preklad a cesto odložíme minimálne na 30 minút do chladničky. Následne ho vyberieme a opäť rozvaľkáme (otočené o 90°), spravíme trojitý preklad a uložíme do naspäť chladničky oddýchnuť. Postup zopakujeme aj tretíkrát, čím nám vznikne 27 vrstiev. Nakoniec cesto voľne zabalíme do fólie a necháme v chladničke oddychovať niekoľko hodín - najlepšie celú noc.
Nasledujúce ráno si vyvaľkáme cesto na 8mm a pozdĺžne ho rozrežeme na dva pásy. Jeden si zatiaľ odložíme do chladu a z druhého si narežeme trojuholníky vo výške 12 cm, šírka záleží od toho, aké dlhé croissanty chceme mať. Stred narežeme a všetky rohy ponaťahujeme. Špiečku croissantu si pridržiavame a naťahujeme, aby skončila zbalená pod croissantom a pečivo sa nám nerozpadlo. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 20 minút. Dobrú chuť!
Neprehliadnite: Preneste sa do raja chutí. Recept na obľúbený dezert Panna Cotta