Ak chcete viditeľne schudnúť, týmto nahradíte klasický cukor v jedálničku: Kilá pôjdu každým dňom dolu
Xylitol a erytritol sú náhrady cukru s nižšou až nulovou energetickou hodnotou a nízkym až nulovým glykemickým indexom. Ich využitie pri chudnutí sa teda priamo ponúka.
Medzi ich ďalšie výhody patrí chuť takmer identická s cukrom, pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru a prevencia zubného kazu.
Ešte donedávna bolo problematické ich zohnať a navyše boli ponúkané za neúmerne vysokú cenu.
Xylitol a erytritol patria medzi takzvané alkoholické cukry, niekedy tiež nazývané ako polyoly a určite ich poznáte už dlhú dobu ako bežnú súčasť žuvačiek.
V poslednej dobe na ne môžete naraziť v lekárňach, obchodoch so zdravou výživou a supermarketoch vedľa známych sladidiel, ako sú aspartám, stevia alebo sukralóza.
Xylitol a erytritol majú medzi sladidlami niekoľko výhod a samozrejme tiež pár úskalí.
Ak vám nevyhovuje chuť stévie alebo aspartámu a hľadáte spôsob sladenia, ktorý sa zaobíde bez negatívnej dochuti, mali by ste im dať šancu. Navyše ich môžete využiť aj v jedálničku detí.
Prečítajte si tiež: Potravinová pyramída na chudnutie: Detailný zoznam potravín a odporúčané veľkosti porcií, aby ste nepriberali
Čo to vôbec sú alkoholické cukry?
Alkoholické cukry, niekedy nazývané tiež polyoly, cez svoj názov neobsahujú žiadny etanol. Vyskytujú sa prirodzene v niektorých druhoch ovocia a zeleniny.
Medzi najvýznamnejších zástupcov alkoholických cukrov patrí:
- xylitol
- erytritol
- sorbitol
- maltitol
- manitol
- laktitol
Ich výhodou je nižšia energetická hodnota a nízky glykemický index. V niektorých prípadoch dokonca hladinu cukru po jedle neovplyvňujú vôbec.
Medzi ďalšie benefity môžeme počítať preventívne pôsobenie proti zubnému kazu, pretože potláčajú rast nežiaducich baktérií v ústach. Tento efekt má najmä xylitol, erytritol a sorbitol.
Nemenej významnou vlastnosťou je ich probiotický vplyv, pretože vyživujú probiotickú črevnú mikroflóru rovnako ako vláknina v strave.
Má ich používanie nejaká úskalia?
U citlivých jedincov môžu spôsobiť nadúvanie a hnačky, najmä pri vyšších dávkach. Vyhýbať by sa im mali tí, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva.
Xylitol
Xylitolu sa niekedy hovorí tiež brezový cukor. Má podobnú sladivosť ako cukor, ale o 40% nižšiu energetickú hodnotu.
Kým repný cukor dodáva v 1 gramu 17 kJ, pri xylitole je to len 10 kJ / 1 g.
Výhodou xylitolu je jeho nízky glykemický index (GI). Pri klasickom cukru musíme počítať s GI 70, pri xylitole je táto hodnota len 7.
Pri niektorých ľudí môže xylitol vo väčších dávkach spôsobiť nadúvanie alebo hnačky. Na tento typ sladidla je vhodné prechádzať pomaly z menších dávok tak, aby sa mal organizmus šancu prispôsobiť. Z dlhodobého hľadiska je pri xylitole bezpečná denná dávka až 50 g / deň bez výskytu vedľajších účinkov.
Neprehliadnite: 10 potravín, ktoré zmenšia nafúknuté brucho: Podporujú trávenie a znižujú zadržiavanie vody v tele
Erytritol
Vyskytuje sa prírode v niektorých druhoch ovocia a hubách. Rovnako ako xylitol nemá žiadnu negatívnu dochuť.
Narozdiel od xylitolu je jeho energetická hodnota nulová a hladinu krvného cukru nezvyšuje vôbec. Jeho glykemický index je teda považovaný za nulový. Nie sú dokonca popisované ani negatívne účinky na trávenie v zmysle nadúvania a hnačky. Jediné známe negatívne dopady sa môžu prejaviť ako žalúdočný reflux (pálenie záhy).
Avšak aj v prípade erytritolu by ste mali začínať s nižšou dávkou a s množstvom to nepreháňať.
Pri chudnutí sa teda zatiaľ zdá byť výhodnejšie použitie erytritolu ako xylitolu, bude ale záležať na vašej vlastnej skúsenosti.
Kde kúpiť?
Firiem, ktoré ponúkajú xylitol a erytritol je celý rad. Môžete ich kúpiť v predajniach so zdravou výživou, v supermarketoch a na e-shopoch.