Tip na obed: Vegánske boloňské špagety so šošovicou od foodblogerky Surovadcerka si zamilujete aj vy
Vyskúšajte navariť rodine taliansky obed trochu v inej forme. Známa foodblogerka Nikoleta Kováč, ktorú na Instagrame poznáte pod menom Surovadcerka, sa s nami podelila o jeden z jej obľúbených receptov.
Potrebujete:
- 1 cibuľa
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 2 stonky zeleru (voliteľné)
- 800 g celých lúpaných rajčín (2 konzervy)
- 350g bezvaječných linguine/tagliatelle
- 300g uvarenej šošovice ( 1 konzerva Bonduelle)
- 100g vlašských orechov (nasekaných na drobno)
- 15g čerstvej bazalky
- 10g hladkolistej petržlenovej vňate
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL koncentrovaného rajčinového pretlaku
- 2 ČL sušeného tymiánu
- 2 ČL sušeného oregána
- 1/2 ČL drtených čili papričiek
- 1 ČL soli
- štipka čierneho korenia
Mohlo by vás zaujímať: Letná pestrosť na tanieri: Pripravte si jedinečné špagety s cuketou, mladým hráškom a mrkvou
Postup:
Očistite a pripravte si všetky suroviny. Cestoviny uvarte v slanej vode podľa návodu. Šošovicu vidličkou roztlačte tak, aby niektoré kúsky zostali celé, ale väčšina šošovice bola skoro na kašu.
Pri omáčke začnite tým, že na olivovom oleji na hlbšej panvici (ideálne s pokrievkou) opražte do zlata 1 na drobno nakrájanú cibuľu a zeler, ak ho použijete. Pražte na strednom ohni asi 5 minút. Potom pridajte k zmesi cesnak. Asi 20-30 sekúnd všetko miešajte. Potom pridajte koncentrovaný rajčinový pretlak, čili, čierne korenie, oregáno a tymián. Všetko dobre premiešajte a zalejte lúpanými rajčinami. Vareškou ich jemne roztlačte a všetko nechajte variť pod pokrievkou, kým sa chute nespoja tak 15 minút. Všetko varte na miernom ohni, aby omáčka bublala. Potom pridajte nakrájané bazalkové listy, šošovicu, nasekané vlašské orechy (nejaké si môžete nechať na servírovanie). Všetko nechajte spolu ešte 5 minút variť a na záver omáčku posoľte. Podľa chuti rajčin môžete prípadne pridať aj 1-2 ČL cukru, ak budú kyslejšie.
Keď je omáčka dochutená a hotová, vmiešajte do nej cestoviny. Servírujte s vlašskými orieškami a nasekaným petržlenom. Z tohto množstva mám odskúšané 3 väčšie alebo 4 menšie porcie, ktoré rozhodne zasýtia.
Moje recepty sledujte aj na instagrame @Surovadcerka
Vyskúšajte tiež: Tip na víkend: Šalát so zapekanou cviklou a kozím syrom s vlašskými orechmi