Topmodelka Michaela Kocianová na titulke magazínu Feminity: Prezradila, aké tréningy stoja za jej dokonalým telom
Michaela Kocianová z agentúry Elite Bratislava vyzerá hriešne dobre a vysokú pozíciu v modelingu si drží aj po rokoch. Na svojom tele však neustále pracuje a prezradila tiež, kto a čo jej v tom pomáha.
Byť modelkou zďaleka nie je také jednoduché ako v predstavách tých, ktorí sa v tejto brandži nepohybujú. Zatiaľ čo pre väčšinu z nás je práca rutinou a po nej máme čas pre seba, táto žena sa pohybuje z jedného kúta sveta na druhý rýchlosťou svetla. Modeling nie je len o pózovaní a ničnerobení. Je o tvrdej práci, disciplíne a profesionálnom prístupe. Práve to z vás môže urobiť topmodelku, akou je Michaela Kocianová z Elite Bratislava.
V modelingu sa pohybuješ už trinásť rokov. Aká bola Michaela Kocianová na začiatku a aká je dnes?
Neskúsená, mladá, trošku pobláznená? Dnes som dospelá žena, ktorá tvrdo pracuje na svojej kariére a vie, čo chce. Sama na sebe vidím rozdiel, keď sa obzriem do minulosti. Myslím si, že som prešla dlhý kus cesty a čo sa na nej naučíte, pokračuje s vami.
Prečítajte si: Spoznali sme finalistov a finalistky súťaže Schwarzkopf Elite Model Look 2017: Pozrite, ako vyzerajú na fotení bez retuše
Mám pocit, že topmodelky ako si ty, majú veľkú výhodu v tom, že postupom rokov posúvajú level vyššie a vyššie a kariéru si poctivo budujú. Na čo si na seba v rámci modelingu najviac hrdá?
Asi to, že som všetko hlavne v mladosti tak nejako zvládla a zachovala si triezvu hlavu. Ako modelka začínate veľmi mladá a cestovanie spolu so všetkými záležitosťami, ktoré patria najmä do sveta dospelých, nebolo veľmi jednoduché zvládnuť. Veľakrát mi bolo smutno a zároveň bolo skutočne ťažké utriediť si čas a zladiť modeling so školou. Dnes sa niekedy pousmejem nad tým, s akými problémami som musela vlastne „bojovať“.
Treba si vedieť vyberať a nebyť za každú cenu všade. Do čoho by si ty (už) nikdy nešla?
Určite áno, ak sa modelka dostane na nejaký level vo svojej kariére, jednoznačne musí mať za sebou dobrý manažment. S tým súvisí aj riadenie kariéry, pri ktorom je kľúčové starostlivo vyberať pracovné ponuky, čím sa vlastne dostávame k tomu, že nikdy sa nedá a ani je dobré ,,byť všade“. Pre mňa osobne boli najťažšie Fashion Weeky. Boli to náročné prehliadky, ktoré začali v New Yorku, pokračovali do Londýna, Milána a končili v Paríži. Svojím spôsobom ich považujem za jedny z dôležitých miľníkov mojej kariéry, no dnes si už vážne neviem predstaviť, že by som ich v takomto tempe absolvovala ešte raz.
Modeling je náročný na psychiku a sebakontrolu. Ako si ty zvládala (a zvládaš) psychicky náročnejšie, vypätejšie situácie? Čo ti vtedy pomáha?
Aj v tejto oblasti na sebe veľa pracujem. Čítam veľa kníh, ktoré mi pomáhajú zvládať napäté situácie. Aj keď nikdy neviete, do akej situácie sa nakoniec dostanete, a či ju prekonáte, hoci sa môžete akokoľvek kontrolovať. Sme iba ľudia a to je v poriadku. S odstupom času ma život naučil riešiť veci s chladnejšou hlavou, čo je niekedy dosť náročné, pretože som pomerne výbušná osoba. Dnes už viem, že na niektoré rozhodnutia je niekedy lepšie sa viackrát vyspať.
Mohlo by vás zaujímať: VIDEO: Kastingy Schwarzkopf Elite Model Look 2017: Odkaz riaditeľa súťaže pre nádejné modelky vám môže zvýšiť šancu
Ako topmodelka máš svoju hodnotu. Pre akú značku alebo návrhára bola tvoja najlukratívnejšia zákazka, akú si doposiaľ dostala a ako to prebiehalo?
Pre mňa sú takmer všetky práce, tak povediac, lukratívne. Môj denný honorár je už na istom vybudovanom leveli, takže ku všetkým sa snažím pristupovať profesionálne, odovzdať 100% výkon bez ohľadu na náladu, počasie alebo iné nepredvídateľné okolnosti. Najviac mám však rada TV reklamy, natáčanie je vždy super so skvelým tímom, pričom aj ohodnotenie takýchto projektov ma takisto vždy pozitívne motivuje.
Modeling je z veľkej časti o profesionalite. Čo by si si vo svojej práci nikdy nedovolila?
Snažím sa byť profesionálka a vždy priniesť na fotenie alebo natáčanie to, čo si daná zákazka vyžaduje. Osobne si myslím, že, éra „Drama Queen“ už dávno zhasla.
Všetci klienti radi pracujú skôr s modelkami, ktoré sú milé a komunikatívne, nekladú si neadekvátne požiadavky a hlavne nie sú nepretržite na svojom telefóne počas celého fotenia. Takýto prístup by som prirovnala k situácii, ako keď niekto počas práce v kancelárii strávi celý deň na telefonáte s priateľom alebo kamarátkou. Príde mi to dosť nerešpektujúce ostatných z tímu, ktorí pracujú na tom istom výsledku s vami. Nie je to len tom nafotiť pekné fotografie a ísť domov.
Tvoje telo, tvoj chrám. Keďže sa ním živíš, tvoj vzťah k nemu je zároveň práca na plný úväzok. Kedy si začala cvičiť, aký bol ten zlomový moment?
K športu ma priviedol bývalý priateľ, ktorý bol športovec. Začiatky boli pozvoľné. Spočiatku iba nejaké kardio, potom som začala aj posilňovať a neskôr cvičiť s trénerom. Musím sa priznať, že som trošku lenivá, takže tréner je pre mňa v mojom živote veľmi užitočná osoba. Milujem pohyb. Vypnem hlavu a robím niečo pre svoje telo.
Ako vyzerajú tvoje tréningy?
V USA som si obľúbila moje spinningové tréningy, ktoré sú vysoké kardio. V Bratislave cvičím s trénerom Dominikom Hopjakom. Pripravuje mi individuálne tréningy podľa toho, na čom potrebujem zamakať. Tiež boxujem a takisto ma veľmi baví SLT, je to založené na princípe pilates.
Akú najcennejšiu radu od trénera si dostala?
Určite to bola rada, že polovičku svojej postavy tvoríš v kuchyni. Napríklad, keď zhreším a zjem veľa sladkostí, zväčša sa priznám, aby tréner vedel, na čom máme zapracovať. V tom prípade je to hlavne páliť kalórie. Raz som to urobila a Dominik ma vzal behať a šľapať na lanovku, viac som sa už nepriznala...(smiech).
Ako vyzerá tvoje menu, čo sa jedla týka? Si neustále na cestách, dá sa počas toho stravovať zdravo a výživne?
Je to náročné, ale samozrejme, že pri troške úsilia sa to dá. Kde je vôľa, tam je cesta. Nehovorím, že sa stravujem vždy ukážkovo a ultra zdravo, ale nejaký šalát napr. s kuracím mäsom nájdete na každom letisku všade na svete. Môj jedálniček je veľmi jednoduchý. Ľahké obedy, veľa rýb a zeleniny. Takisto milujem smooties a môj tanier je vždy veľmi farebný. Na raňajky je to zväčša granola so sójovým jogurtom, alebo avokádo a toast. Obed podľa toho, na čo mám chuť a veľmi obľubujem sushi. Na večeru sa držím ľahších jedál, takže väčšinou zvolím opäť šalát alebo rôzne druhy ryb. Ako každý normálny človek, občas zhreším a dám si aj pizzu alebo cestoviny a sladkosti...
Viac sa dočítate v novom magazíne Feminity leto 2017, ktorý je práve v predaji v stánkoch