Presunúť na hlavný obsah

Zázračné účinky avokáda na naše telo: V kombinácii s akými surovinami má ešte priaznivejší vplyv?

Zdravie

Avokádo známe aj ako zeleninové maslo, či krémová hruška. Aztékmi považované za ovocie plodnosti, Májoviami za afrodiziakum a kráľmi za luxusné jedlo, ktoré nesmelo chýbať na stole.

Ako zistiť, či je avokádo správne zrelé?

Jednoznačne mäkké, pretože nielen pri banáne, ale aj pri avokáde a inom ovocí platí, čím mäkšie, tým zrelšie a na vitamíny bohatšie. Avokádo má oproti iným druhom ovocia tú výhodu, že aj dozrieva rýchlejšie. Avšak, pozor, priveľmi mäkké avokádo tiež nie je to, čo by lahodilo na jazyku či prospelo vášmu telu. Ako teda zistíte, že je zrelé tak akurát? „Pozrite sa pod suchú spodnú časť konca jeho koreňa. Ak bude zelená, avokádo je správne zrelé. Naopak, ak je táto časť hnedá, je prezreté“, objasňuje uznávaný odborník, doktor Mercola. A rozhodne nekupujte avokádo, ktoré má  šupku pokrytú hnedými fľakmi. A ak si aj v obchode kúpite tvrdé avokádo, zabaľte ho napr. do mastného papiera a nechajte v izbovej teplote pár dní dozrieť. 

Avokádová diéta 

Zaradiť do svojho jedálnička ovocie s vysokým obsahom tuku? A prečo nie. Avokádo je totiž jedno z mála ovocí, ktorého tuky nášmu telu prospievajú, pretože znižujú krvný cholesterol a zároveň aj jedno z najzdravších s ohľadom na jeho spôsob pestovania. Vďaka svojmu hrubému povrchu chráni plod vo vnútri pred pesticídmi a inými chemickými látkami, ktorými je ovocie striekané. Preto si ho môžete do svojho jedálnička bez obáv o svoje zdravie, či postavu zaradiť napr. aj namiesto masla alebo syra, či v kombinácii s jogurtom, olivovým olejom alebo medom. To sú totiž prísady, ktoré nielenže zvýraznia a zlepšia jeho chuť, ale táto kombinácia prospeje aj vášmu tráveniu, a teda chudnutiu.

Filipínčania si ho miešajú s mliekom a pijú ako populárne smoothie. „Kým proteínové nápoje zvyčajne obsahujú jeden dôležitý proteín, nápoj z avokáda ich má 18 v jednom“, hovorí zdroj z Kalifornskej univerzity. Brazílčania si dokonca z neho robia ľadovú zmrzlinu, ktorú si môžete dopriať aj vy, ak vás prepadne chuť na sladké. „V kombinácii s inými jedlami umožňuje ľahšie vstrebávať živiny rozpustené v tukoch, predovšetkým alfa a beta karotén. A keďže má aj málo sodíka a fruktózy, ale za to dvakrát väčšie množstvo draslíka než napr. banán, pomáha udržiavať v tele pomer medzi draslíkom a sodíkom“, dodáva doktor Mercola. Najlepší spôsob, ako sa zbaviť prebytočných kilogramov, je jednoznačne odstrániť sacharidy z jedálnička. Avšak o to dôležitejšie je nezabudnúť ich nahradiť zdravými tukmi, ktoré sú práve v avokáde. 

Čítajte tiež: Ovocia a zelenina je podobná našim orgánom: Ktoré sú na čo dobré?

Rozsiahle využitie má  v podobe oleja

Veľkou výhodou avokáda je, že je mäkké a preto aj dobre tvarovateľné. Jeho najúčinnejšou podobou je však olej. Ten môže byť zdravou náhradou v kuchyni. V lete ho zase oceníte ako skvelý prírodný opaľovací krém, ktorý vám dopomôže opáliť sa dohneda, zbaviť vašu pleť šupín a hydratovať ju a vrátiť lesk vašim vlasom vďaka antioxidantom v podobe výživnej masky či kondicionéra. No asi najviac ho ocenia aj ľudia trpiaci na rôzne ekzémy a jeho konzumáciou znižujete aj riziko srdcových ochorení. 

Patrí avokádo do zoznamu vašich bežných potravín?

spolu hlasovalo 272 ľudí

Áno
200
Nie
72