Presunúť na hlavný obsah

Top potraviny proti najväčšiemu zabijakovi – chorobám srdca

Zdravie

Srdcovocievne ochorenia sú stále najčastejšou príčinou úmrtia. Paradoxne sa pod ich príčinu nepodpisuje nedostatok ale nadbytok. Vo veľkej miere za ne môže nezdravý životný štýl.

Ochorenia spojené so srdcovocievnym systémom sa  žiaľ týkajú všetkých, bez rozdielu veku i pohlavia. Základom prevencie pred kardiovaskulárnymi ochoreniami je zdravé stravovanie a pohyb.  Vybrali sme pre vás TOP potraviny vďaka ktorým  bude vaše srdce silné a zdravé.

Losos

Obsahuje veľké množstvo omega3 mastných kyselín. Odporúča sa jesť dvakrát do týždňa.

Ovsené vločky

Pomáhajú znižovať vysokú hladinu cholesterolu. Vyhnite sa však rôznym sladeným polotovarom a ovseným kašiam. Najlepší je klasický varený ovos.

Maliny, jahody, čučoriedky

Znižujú riziko infarktu až o 32%. Obsahujú totiž veľa antioxidantov, znižujú krvný tlak a rozširujú cievy.

Tmavá čokoláda

Pozor hovoríme o čokoláde, ktorá obsahuje aspoň 60-70% kakaa. Obsahuje mnoho antioxidantov, normalizuje krvný tlak, potláča zápaly.

Citrusové plody

Ženy, ktoré konzumujú veľké množstvo flavonoidov obsiahnutých v grapefruitoch, či pomarančoch majú až o 19% nižšie riziko ischemickej choroby srdca. Srdce priaznivo ovplyvňuje aj vitamín C, ktorý sa nachádza v citrusových plodoch.

Orechy, mandle

Obsahujú omega 3 mastné kyseliny a vitamín E, znižujú hladinu cholesterolu. Uprednostnite neslané a doprajte si ch každé ráno.

Červené víno

Polyfenoly, rosveratrol a ďalšie látky pôsobia na náš kardiovaskulárny systém veľmi dobre. Malé vhodné množstvo organizmu prospieva.

Extra panenský olivový olej

Strava v oblasti Stredomoria bohatá na zeleninu, ovocie, ryby a pripravovaná na olivovom oleji znižuje riziko infarktu až o 30%. Olivový olej znižuj hladinu cholesterolu aj cukrov v krvi.

Paradajky

Obsahujú množstvo lykopénu, ktorý odbúrava cholesterol a rozširuje cievy.

Zelený čaj

Jeho obľuba rastie, štyri šálky denne znižujú riziko kardiovaskulárnych  ochorení až o 20%. Obsahuje mnoho antioxidantov.

Brokolica, špenát, kel

Zelená zelenina je bohatá na kartenoidy, vlákninu, obsahujú  veľa vitamínov a minerálov.