Otravuje vás každodenné varenie a hodiny v kuchyni? Vieme, čo s tým!
Až tri štvrtiny Slovákov a Čechov varí doma. Nie všetkým však táto činnosť spôsobuje radosť. Čo robiť aby to tak nebolo? Podľa nedávneho prieskumu je kľúčom k vareniu s radosťou - inšpirácia, lacnejšie potraviny a čas!
Slováci patria medzi národy, ktoré sa stravujú väčšinou doma a jedlo si pripravujú sami. Robí to až 74% z nich. Dôvod je jednoduchý - je to zdravše, lacnejšie a najmä vieme, čo jeme. Až 87% obyvateľov Slovenska sa stravuje doma z ekonomických dôvodov. Pre 91% je rozhodujúce, že je to zdravšie ako napríklad prístupné fastfoody. Kvalitné reštaurácie sú totiž finančne náročnejšie a nie každý si ich môže dovoliť. Tieto a ďalšie zaujímavé informácie prezradil prieskum spoločnosti STEM/MARK, ktorý realizovala v rámci príprav televízneho súboja dvoch skúsených kuchárov Romana Paulusa a Marcela Ihnatčáka.
Máme málo času a peňazí
Pre väčšinu z nás je varenie každodennou rutinou, niekedy je dokonca únavné a najradšej by sme ho vymenili a inú činnosť. Viete, čo by nás inšpirovalo a urobilo z neho obľúbenú činnosť? Keby bola príprava jedla lacnejšia a menej časovo náročná. Jednej tretine z nás chýba inšpirácia.
Varenie si viac vychutnáme cez víkend, keď máme viac času, cez týždeň uprednostňujeme rýchle a jednoduché recepty. Najviac sa inšpirujeme a recepty hľadáme na internete. Robí to až 77% Slovákov. Štvrtinu z nás ovplvňujú zľavy a akcie a prispôsobujeme im varenie. Nákupné zoznamy nie sú hanbou sklerotikov ale naša pravidelná pomôcka pri nákupoch potravín.
Slovenská kuchyňa vedie
Napriek tomu, že sa snažíme oživiť a spestriť svoj jedálny lístok, zo zaujímavého prieskumu vyplynulo, že najviac inšpirácie čerpáme z domácej kuchyne ale radi skúšame aj nové recepty. Slovenskou kuchyňou sa inšpiruje až 69% ľudí. Veľmi obľúbené sú však aj recepty od talianskych gurmánov. Tvoria tretinu našej "domácej inšpirácie". 15% inšpiruje ázijská kuchyňa.
Určite však platí, že najdôležitejšie je variť s radosťou, vtedy chutí jedlo úplne inak.