Baza čierna ako zdravá pochúťka, ale i (vše)liek
Medzi tradičnými liečivými rastlinami má svoje čestné miesto. Baza čierna vás zláka nielen výraznou farbou a špecifickou chuťou, ale i množstvom pozitívnych účinkov na ľudský organizmus.
Domovinou bazy čiernej je Kaukaz, odkiaľ sa postupne rozšírila do celého sveta a dnes sa pestuje takmer vo všetkých krajinách ležiacich v miernom podnebnom pásme. Kvitne od mája do júna, no pre svoj blahodarný vplyv na náš organizmus sa využíva celoročne.
Zdravá krv a žiadna nádcha
Baza čierna je zásobárňou vitamínu B a podporuje tvorbu krvi. Okrem toho výrazne pomáha pri chrípke a skvele zatočí s bolesťami hrdla. Rovnako je močopudná, čistí krv a dokáže znížiť vysokú horúčku. Obsahuje vitamín A a C, jej listy zas pomerne bohaté množstvo vápnika. Netreba zabúdať ani na organické kyseliny a ďalšie látky dôležité pri odstraňovaní nervových chorôb. Dobrá správa je, že v menších dávkach neškodí ani deťom.
S čím ďalším pomôže?
- Vysoký obsah flavonoidov výborne vplýva na cievy.
- Baza čierna je pomocníkom pri problémoch s migrénou, ľadvinami, hemoroidmi a kŕčovými žilami.
- Kúpele nôh v bazovom odvare si pochvaľujú ľudia s reumatickými neduhmi, obklady skvele poslúžia na vredy, vyrážky a zapálenú pokožku.
Pozor na plody
So zdravotnými ťažkosťami vám pomôže nielen kvet, ale i listy a plody bazy ciernej. No dajte si pozor, keďže práve čerstvé plody bývajú mierne jedovaté a preto nepodceňujte ich tepelnú úpravu!
Najobľúbenejšie výrobky z bazy čiernej
Bazový likér, bazový džem, ale i rôsol. To sú iba podaktoré z produktov, ktoré šikovné gazdinky z bazy čiernej tak rady pripravujú. K tým najobľúbenejším však už stabilne patrí bazová šťava a marmeláda.
Bazová šťava – jej výroba je pomerne zdĺhavá, no stojí za to. Bazová šťava sa používa ako sirup a je veľmi zdravá. K tým najjednoduchším spôsobom ako ju pripraviť, patrí tento: Nazbierané a obraté plody bazy čiernej podlejte, rozvarte a prelisujte. Podľa chuti doplňte cukor i citrónovú šťavu. Nezabúdajte, že ide o sirup a preto sa riedi s vodou.
Bazová marmeláda – pri príprave marmelády jednotlivé plody najskôr rozvarte, doplňte cukor a pre chuť i kúsok vanilky či škorice. Obľúbená je i kombinácia s jablkami (hruškami). Tento druh marmelády pripravíte, keď ošúpané jabĺčka (respektíve hrušky) pokrájate na drobné kúsky a podusíte domäkka. Následne ich prelisujte alebo rozmixujte a zmiešajte s pretlakom z bazových bobúľ. Pridajte cukor, počkajte, kým sa počas varenia celkom nerozpustí a rozdeľte do pripravených pohárikov.
Pri kuchynskom spracovaní bazy čiernej voľte výlučne dozreté plody modročiernej farby. Pred použitím ich dôkladne poumývajte v studenej vode. Nikdy ich nevarte spolu s vetvičkami, pretože tie obsahujú trieslovinu a chuťovo by plody znehodnotili.
Čo ste (možno) nevedeli?
- Odpudzuje hmyz, hlodavce a čerstvé listy vložené do krtkovej chodbičky spoľahlivo odstrašia i samotných krtkov.
- V minulosti sa práškom z pomletých suchých listov bazy čiernej zastavovalo krvácanie z nosa.
- Baza čierna je ľahko tvarovateľná. Pokiaľ sa vám nepáči tvar, v ktorom rastie, môžete si ku ľahko prispôsobiť svojim predstavám.