10 najzdravších sezónnych potravín na jeseň: Posilnite si imunitu
Varenie a príprava jedál zo sezónnych čerstvých potravín je tou najlepšou voľbou. Na nadchádzajúcu jeseň sme pre vás vybrali tie najzdravšie potraviny, ktoré vám dodajú potrebné vitamíny!
Jablká
Jablká sú plné antioxidantov a šupky z jabĺk obsahujú veľké množstvo flavonoidov. V jednej porcii sú 4 gramy vlákniny.
Ružičkový kel
Nie je veľmi obľúbený kvôli svojej horkastej chuti, no preto je dobré kombinovať ho so slanými alebo pikantnými omáčkami. Je výborným zdrojom kyseliny listovej a železa.
Paštrnák
Na pohľad je veľmi podobný petržlenu, no v skutočnosti je svetlejší a chutí sladko. Miestami môžete mať pocit, že orieškovo. Je skvelým zdrojom vlákniny a draslíka.
Hrušky
Šťavnaté ovocie, ktoré má v sebe veľa vitamínu C, medi a vlákniny.
Kvaka
Patrí medzi najstaršie suroviny známe na našom území. Majú zemitú chuť a sú zdrojom vitamínu C a tiež vlákniny. Zaujímavú chuť vytvoríte kombináciou so zázvorom, medom a citrónom.
Karfiol
Sladká, mierne oriešková chuť karfiolu mnohým nechutí, ale táto zelenina je výborná na zníženie cholesterolu v krvi (samozrejme nemáme na mysli vyprážaný karfiol, ale dusený alebo ako súčasť pyré). Obsahuje tiež vitamín C a zlúčeninu prvkov, ktoré pomáhajú prevencii pred rakovinou.
Tekvica
Tekvica vydrží počas chladných mesiacov dlho, a to vďaka hrubej kôre. Sladkastú chuť môžete skombinovať so škoricou, či zázvorom. Majú v sebe vitamín A a omega 3 mastné kyseliny.
Sladké zemiaky
Majú väčšiu nutričnú hodnotu než klasické biele zemiaky. Sú skvelým zdrojom vitamínu A a železa.
Grapfruit
Grapfruit má síce horkú chuť, ale môžete ho pokojne kombinovať s avokádom, listovým šalátom a krevetami. Dobrý zdroj lykopénu (rastlinný antioxidant), vitamínu C a pektínu (znižuje cholesterol).
Datle
Sladké ovocie, ktoré má nízky obsah tuku a naopak disponuje vlákninou a draslíkom. Môžu sa podávať dusené aj s mandľami a syrom.