Veľkonočným jedlám sa nevyhneme: Z týchto nepriberiete!
Veľká Noc je tu a s ňou aj tradičné jedlá, ideálne poriadne vo veľkom. Kto by si nechcel pochutiť na dobrom majonézovom šaláte, voňavom údenom a zapiť to ešte kvalitnou domácou pálenkou. To všetko nášmu organizmu ale neprospieva. FEMINITY vám poradí, ako tieto dobroty nahradiť inými!
Nízkotučný šalát namiesto majonézového
Tradičná zemiakový šalát uspokojí chuťové bunky nejedného z nás. Dá sa urobiť aj inak, ako s majonézou. Stačí keď ku zemiakom pridáte len cibuľku, ocot a uhorku. Šalát je oveľa sviežejší, lahodnejší a ľahší na žalúdok.
Minimalizujte klobásky, údené a iné mastné jedlá
Vyhnúť sa údenému na Veľkú Noc by sa asi nepatrilo, no netreba to ani v tomto prípade preháňať. Zamerajte sa na chudé mäso, ktoré podávajte len nakrájané na tenké plátky, s chrenom a prípadne kúskom zeleniny. Vyhnite sa kombinácii s pečivom. Mastné klobásky, slanina, či rôzne druhy šunky sú v tomto prípade prepychom. Patria totiž medzi potraviny, ktoré najviac vplývajú na zdravie a trávenie. Rozhodne sa po nich nebudete cítiť príjemne a kilá navyše spozorujete už po pár dňoch.
Zeleninová obložená misa namiesto slaných pochutín
Slané pečivo, mastné zemiačiky a lupienky sú príjemným spestrením počas návštevy. Na stole po nich zvyčajne zostanú len prázdne misky. Oveľa lepšia a aj krajšia alternatíva je obložená zeleninová misa. Farebný mix z paprík, stonkového zeleru, kápie, cherry paradajok a šalátových uhoriek v kombinácii s domácim bylinkovo-cesnakovým dipom je rozhodne voľba, ktorej podľahne každý.
Múčne koláčiky nahraďte ovocnými
Ak patríte medzi tých, ktorí si sviatky bez sladkého nevedia vôbec predstaviť, máme pre vás riešenie. Najhoršie je kupovať sladké koláčiky v obchodoch, sú oveľa viac kalorické, obsahujú rôzne umelé sladidlá a prímesi a pre váš organizmus a telo sú veľkou hrozbou. Oveľa lepší spôsob je naservírovať čerstvé ovocie a pekne ním vyzdobiť misu, alebo ho podávať v pohárikoch s jogurtom a posypanými mandľami, či škoricou.
Ľahké biele víno namiesto pálenky
Domáca pálenka, či tvrdý alkohol, ale i sladké likéry obsahujú množstvo cukru a iných látok, ktoré nám neprospievajú a zároveň sa tieto cukry ukladajú v podobe tukov na našich partiách, na ktorých to najmenej chceme. Nahraďte preto tieto aperitívy ľahkým suchým vínkom. Skvele sa hodí ku jedlu a navyše pozvaní nebudú hneď omámení alkoholom.