Losos je nielen náhradou mäsa, ale i všeliek
Snažíte sa z určitých dôvodov obmedziť konzumáciu červeného mäsa a hľadáte zaň adekvátnu náhradu? V tom prípade vyskúšajte losos.
Losos je zdravšou alternatívou v porovnaní s červeným mäsom a jedným z najbohatších zdrojov omega–3 mastných kyselín, pôsobiacich ako prírodné liečivá. V obchodoch sú predávané zväčša lososy chované na farme a to až v pomere 85:1. Losos z konzervy je zvyčajne voľne žijúci. Chovaný losos dostáva umelo zafarbené krmivo, aby sa jeho mäso sfarbilo do lososova. Neživí sa totiž morskými ráčikmi a inými drobnými rybkami, ktoré voľne žijúcemu lososovi dodávajú ružovú či červenkastú farbu. Čo sa výživných látok týka, oba druhy sú na tom rovnako skvele.
Čo obsahuje?
Medzi dôležité živiny v ňom obsiahnuté patria: omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny A, B3 (niacín), B12 a D, zinok i horčík.
Ako pomáha?
Už dve porcie lososa týždenne môžu znížiť riziko smrti v dôsledku srdcovo cievnych ochorení o 17% a riziko infarktu až o 27%. No losos nepôsobí priaznivo iba na srdce. Jedna švédska štúdia, na ktorej sa v rozmedzí 30 rokov zúčastnilo viac ako 6000 mužov dokazuje, že u respondentov konzumujúcich primerané množstvo mastných rýb sa výrazne znížilo riziko vzniku rakoviny prostaty až o tretinu. Odborníci nedávno zistili, že ľudia majúci vyššiu hladinu omega–3 mastných kyselín v krvi čelia o 53% nižšej hrozbe miernej alebo strednej depresie.
Možno sa obávate, či chovaný losos neobsahuje viac kontaminantov ako voľne žijúci. Znalci, hodnotiaci riziká a prínosy chovaných lososov v porovnaní s voľne žijúcimi však usúdili, že oba druhy sú celkom totožné.
Nakupujte správne
Čerstvý losos by mal byť vlhký, lesklý, jasný a pevný. Má voňať ako more, nie príliš smrdieť rybacinou. Mimo sezóny je pre mnohých ľudí priveľmi drahý. Vhodnou alternatívou sú preto mrazené filety, prípadne losos z konzervy. Ten je vo všeobecnosti výbornou voľbou, nakoľko obsahuje jemné jedlé kostičky a teda i viac vápnika.
Ako ho chutne pripraviť?
- Zaujímavé predjedlo pripravíte z filiet lososa. Pokrájajte ich na 2 cm hrubé pásiky a navlečte na drevené špajdle, ktoré ste na 30 minút namočili do vody. Potrite omáčkou teriyaki a grilujte, kým mäso nezmatnie.
- Malé kostičky z filiet lososa najľahšie odstránite tak, že ho položíte kožou nadol na misku obrátenú hore dnom. Kostičky sa budú dať vybrať pinzetou alebo klieštikmi.
- Môžete si pripraviť aj vlastného marinovaného lososa. Kúpte si celú polovičku lososa alebo morského pstruha, odstráňte kožu a kostičky podľa postupu vyššie a vložte ho do veľkej hlbokej nádoby (nesmie byť kovová!). Zalejte zmesou čerstvej citrónovej, limetovej a pomarančovej šťavy, prikryte plastovým obalom a na noc uložte do chladničky. Kyseliny v šťave mäso „uvaria“. Podávajte najemno pokrájané s kúskami citrusového ovocia.