Presunúť na hlavný obsah

Vyskúšajte sladký život maškrtníkov

Recepty

Čakáte návštevu a rozmýšľate, aké pohostenie pripraviť? Alebo vás šteklí váš vlastný maškrtný jazýček?

V duchu už možno vyberáte, ktoré bonboniéry či zákusky nakúpiť v obchode. Ale čo tak dopriať sebe aj svojim hosťom malú zmenu? Skúste prevetrať svoje cukrárske schopnosti.

Možno ste už zabudli na rôzne druhy sladkostí, ktoré kedysi pripravovala vaša stará mama. A nie sa čo čudovať - dnes ľudia často nemajú toľko času na vypekanie dobrôt ako kedysi. Práve preto si doma pripravené lahôdky viac vážia a vychutnávajú.

Rozhodli ste sa zaradiť vlastnoručne pripravené maškrty zaradiť do vášho menu? Nezabudnite na estetiku pri ich podávaní. Tá je neoddeliteľnou súčasťou tohto kulinárskeho zážitku. Starostlistvo vyberte príbory aj tanieriky - môžete ich okrášliť napríklad malým plátkom jahody alebo iného ovocia a lístkom z mäty.

 Na stôl pripravte malé farebné servítky. Starostlivo vyberajte aj nápoje. K zákuskom sa najčastejšie podáva káva alebo čaj. Pri slávnostenejších príležitostiach môžete dať prednosť sladkému dezertnému vínu.  Najlepšie sú hrozienkové, bobuľové výbery alebo ľadové víno.


Sladké pohostenie vám určite prijde vhod aj na blížiaci sa sviatok Svätého Valentína – či už ho strávite s kamarátkami alebo s partnerom. Pripravte napríklad čokoládový krém alebo Sacherovu tortu – veď čokoláda nielen zlepšuje náladu, ale je aj afrodiziakum.

 

Marcipánová torta

Potrebujeme:

400 g kakaový korpus
75 g ríbezľovej marmelády
400 g smotany na šľahanie
120 g kryštálového cukru
80 g margarínu
100 g kakaa
600 g marcipánu
150 g čokoládovej polevy

Postup:

Korpus rozkrojíme na 3 časti.

Uvaríme parížsky krém:
Šľahačku, čokoládu, cukor a kakao rozvaríme na hladkú zmes, do ktorej po vychladnutí pridáme margarín.
Na plát korpusu dáme marmeládu a parížsky krém, prekryjeme plátkom marcipánu a opäť navrstvíme parížsky krém.
Položíme druhú časť korpusu, vrstvy zopakujeme.
Prekryjeme treťou časťou korpusu a necháme stuhnúť.
Celé obalíme marcipánom a postriekame čokoládou.

Zdroj. Elena Zemková, pripravil Juraj Michalič
Foto: Ivan Majerský, Pravda