Letní strašiaci? Nebojte sa ich!
Na leto sa mnohí tešíme celý rok, ale aj toto obdobie má svoje typické nástrahy. Ako na to, aby si na nás netrúfol úpal, salmonela či kŕčové žily?
Kefírová pomoc
Pozor na zmrzlinky!
Ak nechcete preležať leto v nemocnici so salmonelózou, musíte si dať väčší pozor na hygienu ako inokedy. Bohužiaľ, veľmi opatrne aj so zmrzlinou a krémovými zákuskami! Samozrejme, ide o tie druhy, ktoré obsahujú surové vajce. No aj surové mäso je nebezpečné, v lete konzumujte radšej dobre tepelne spracované potraviny. Takisto majonézu nevyrábajte doma, ale ak už musí byť, tak len priemyselne vyrobená. Ak ste zvyknutí na mlieko do kávy, či do varenia všeobecne, kupujte iba pasterizované. Keď vás choroba chytí, je už neskoro a musíte sa vyliečiť pod odborným dohľadom.
Leto sa so žilami nemazná
Ak máte náchylnosť na kŕčové žily, leto vie vašim nohám dať poriadne zabrať. V horúčavách bolia a opúchajú, preto by ste sa mali vyvarovať slnka. Nemôžete sa však na celé leto zabarikádovať doma a prespať ho ako medveď zimu. Ale určite vám neprospeje opekanie na priamom slnku. Pri vysokých teplotách by ste navyše nemali podceňovať nosenie sťahovacích pančúch. A nie je jedno, akú obuv si zvolíte, nemala by byť tesná, ani obopínať nohu ozdobnými páskami či šnúrkami. Kŕčovým žilám nerobí dobre ani dlhé státie, treba trošku precvičovať.
Text: Monika Schönová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK