S mrkvou je svet oranžový. A zdravší
Mrkva pochádza z oblasti južnej Ázie (Afganistanu, Iránu a Pakistanu), kde dodnes nájdeme jej divých predkov.
Dnes sa už pestuje na celom svete. Pôvodné korene mrkvy mali bielu a purpurovočervenú farbu, súčasne oranžové korene vznikli šľachtením v Holandsku. Mrkvu môžeme jesť surovú, vcelku, len tak po opláchnutí a oškrabaní, nasekanú alebo nastrúhanú do šalátov či tepelne upravenú v polievkach, omáčkach, varenú, dusenú alebo pečenú ako prílohu k mäsitým pokrmom. V polievkach býva často kombinovaná so zelerom a cibuľou. Na rozdiel od väčšiny zeleniny je mrkva zdravšia varená alebo restovaná. Dobré je konzumovať ju vždy s menším množstvom tuku. Z mrkvy sa tiež pripravuje mrkvová šťava, ktorá vyniká medzi ostatnými zeleninovými šťavami za predpokladu, že je čerstvá a bola správne pripravená.
Tá toho obsahuje
Najznámejšou zložkou mrkvy je betakarotén, ktorý je zodpovedný za farbu koreňa. Patrí medzi antioxidanty, pomáha telu v boji so stresom a znečisteným prostredím. Ďalšie významné zložky obsiahnuté v mrkve sú vitamíny B, C, D, E, K, lecitín, vláknina, ľahko stráviteľná glukóza a veľké množstvo minerálov a stopových prvkov. Preto je mrkvová šťava absolútnou jednotkou medzi prírodnými nektármi z hľadiska liečebných účinkov.
Aký je to šaman!
V ľudovom liečiteľstve sa mrkva využíva proti nervozite, astme, kožným ochoreniam, pri chorobách pečene, žltačkách a črevných zápaloch. Karotka sa využíva pri rakovine pľúc a pankreasu. Okrem toho mrkva zvyšuje odolnosť organizmu, pomáha pri zápchach, posilňuje srdce a cievy, prospieva tehotným ženám, podporuje vývoj a rast u detí, a najmä zlepšuje videnie - najmä šerosleposť. Mrkva tiež udržiava peknú pleť, vlasy a nechty, urýchľuje hojenie rán, posilňuje sliznice v tele a okrem iného zvyšuje mužskú plodnosť a potenciu.
Nie je mrkva ako mrkva
Názov mrkva je všeobecné označenie pre všetky typy mrkiev, pritom hlavné dve odrody sú: karotka - skorá odroda mrkvy s jemnejšou dužinou a tupým koreňom a samotná mrkva - neskorá odroda, špicatá, rozmermi väčšia, ktorá sa dobre skladuje.
Rýchly recept: Zemiaková kaša s mrkvou a medvedím cesnakom
Suroviny:
- 1 kg zemiakov
- 2 mrkvy
- soľ
- asi 200 ml horúceho mlieka
- 100 g masla
- veľká hrsť posekaných listov medvedieho cesnaku
Postup:
1. Očistené, umyté a pokrájané zemiaky dáme variť spolu s mrkvou do osolenej vody.
2. Uvarené suroviny scedíme, roztlačíme, pridáme maslo, mlieko a všetko vymiešame. Na záver do kaše zamiešame posekané listy medvedieho cesnaku.
3. Podávame ako prílohu k jedlám z mäsa a rýb.
Tip lenivého labužníka: Mrkvu umyjeme, očistíme, nastrúhame, pridáme nasekané mandle, strúhaný kokos a prelejeme vodou zmiešanou s citrónovou šťavou a medom. Dôkladne premiešame a podávame vychladené.
Text: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK