Rok 2012 v stravovaní: Prím budú hrať zemiaky
Andrew Freeman už piaty rok po sebe oznámil, ktoré chute budú panovať v nasledujúcom roku.
Šéf prestížnej agentúry zaoberajúcej sa pohostinstvom a jeho tím vychádzajú pri oznamovaní trendov v reštauráciách z vlastných skúseností, toho, čo žiadajú ich klienti, ako aj z rôznych materiálov o tom, čo je práve v trende. "Pracujeme na tom celý rok," prezradil Freeman. "Každý trend má svoj životný cyklus založený na tom, kedy dosiahne vrchol." Nuž a podľa všetkého sa k svojej špičke v roku 2012 blížia práve zemiaky. Niekomu sa síce môžu zdať obyčajné, ich zvýšené servírovanie sa však nedá poprieť. "Mnoho reštaurácií si robí svoje vlastné hranolčeky, čipsy s dipmi alebo plnené zemiaky."
Branislav Križan, šéfkuchár:
Zemiaky na Slovensku obľúbené boli, sú aj budú
Zemiaky sa vždy používali, ale dnes sa ich snažíme pripraviť na netradičnejšie spôsoby. U nás v reštaurácii už napríklad o vyprážané hranolčeky alebo krokety vôbec nie je záujem. Ak ich naservírujeme párkrát za mesiac, tak je to veľa. Oveľa viac sú žiadané gratinované zemiaky, pečený zemiak v alobale, opekané zemiaky, zemiaky obohatené hríbmi či mandľami. Veľa závisí od nápaditosti kuchára. Niekedy práve príloha ozvláštni celé jedlo, ľudia si dokonca neraz neobjednávajú jedlo pre mäso, ale pre zaujímavú prílohu. Zemiaky sa dajú upravovať na desiatky spôsobov. Na Slovensku sa však dostávajú do popredia aj rôzne iné prílohy ako cvikla, kaleráb alebo zeler. Ľudia sa dnes orientujú na zdravú stravu a dávajú si väčší pozor, čo jedia.
Text: -el- pre magazín Pravdy
Foto: Ivan Majerský pre Pravdu