Hovädzie na smotane po novom: Podľa Vojtecha Artza
Obľúbené hovädzie na smotane pripravil šéfkuchár Vojtech Artz.
Hovädzie na smotane s brusnicami
Potrebujeme:
- 800 g hovädzej roštenky
- 100 g údenej slaniny
- olej
- 1 cibuľa
- 5 ks väčšej mrkvy
- 2 petržleny
- kúsok zeleru
- 3 guľôčky nového korenia
- 3 guľôčky celého korenia
- 1-2 bobkové listy
- 4 PL vínneho octu
- 120 ml smotany 33 %
- 50 g masla
- 1 PL plnotučnej horčice
- 2 ČL brusníc
- 2 ČL hnedého cukru
- vývar zeleninový alebo z mäsa
- soľ
- citrónová a pomarančová šťava
- petržlenová vňať
1. Zeleninový základ: Koreňovú zeleninu nakrájame nadrobno (menšiu časť odložíme na neskôr) a do zlatista orestujeme na údenej slanine nakrájanej nadrobno. Pridáme soľ, hnedý cukor, koreniny . Necháme rozpustiť a zľahka skaramelizovať spolu s horčicou a brusnicami. Zalejeme vínnym octom, necháme čiastočne odpariť a až teraz zalejeme vývarom. Povaríme, dochutíme a dusíme do mäkka.
2. Omáčka: Zeleninový základ scedíme a mäkkú zeleninu rozmixujeme do hladka. Konzistenciu omáčky upravíme podľa potreby vývarom a smotanou. Na dochutenie použijeme citrónovú a pomarančovú šťavu. Nakoniec zjemníme maslom.
3. Mäso nakrájame na hrubšie steaky a opečieme, ugrilujeme z oboch strán. Odložíme na teplé miesto a necháme odležať a dozrieť. Osolíme a okoreníme. Pri servírovaní môžeme pridať aj koreňovú zeleninu nakrájanú na drobné kocky, ktorú sme sparili vo vývare a orestovali spolu so slaninkou a nasekanou petržlenovou vňaťou.
4. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame nadrobno, orestujeme a zredukujeme na minimum spolu s citrónom a pomarančom a zjemníme vyšľahanou smotanou a maslom.
Náš tip: Podávame s akoukoľvek knedľou.
Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk
Text pripravila: Katarína Sedláková pre Magazín Pravdy
Recepty a foto: z knihy Kuchárska elita: Vojto Arzt u vás doma