Každý Slovák zje ročne štvrť kila mrazenej pizze
Všadeprítomný symbol talianskej kuchyne si zamilovali aj Slováci.
Konzumujú ju nielen v reštauráciách, čerstvo vytiahnutú z pece, ale v podobe mrazeného polotovaru zo supermarketu je pre každú gazdinku rýchlo pripraveným obedom či večerou.
Pizza je fenoménom na celom svete, v rámci miestnych gurmánskych zvyklostí sa líši najmä obložením a hrúbkou cesta. Zatiaľ kým taliansky typ pizze znamená tenké cesto, korpus americkej pizze je hrubší a nadýchanejší. "Spotrebitelia uprednostňujú taliansky typ pizze, na tenkom ceste sa predajú tri štvrtiny mrazenej pizze," hovorí Ing. Lucie Čápová zo spoločnosti Dr. Oetker s r.o., ktorá má v rámci predaja mrazenej pizze v SR viac ako 50 percentný podiel. Trh s pizzou na vysokom ceste teda tvorí cca 25 % z celkového trhu s mrazenou pizzou.
Akéhosi predchodcu pizze v podobe plochých tenkých bochníkov kysnutého cesta pečených na horúcich kameňoch jedávali už Etruskovia. Následne prešla pizza rukami skúsených kuchárov starovekého Grécka a napokon sa recept vylepšoval u starých Rimanov. Pravá, nefalšovaná pizza, ako ju poznáme dnes, má svoje korene v neapolskej časti Talianska.
Najskôr bola ochutená veľmi skromne – olivovým olejom, cesnakom, hrubozrnnou soľou. Svoju najväčšiu slávu zažila, keď vychýrený neapolský kuchár Rafael Esposito dostal na kráľovskom dvore Umberta I. za úlohu pripraviť pokrm hodný ich výsostí. Upiekol pizzu s národnými farbami – rajčinami, bazalkou a mozarellou. Kráľovnej Margherite Savojskej tak zachutila, že sa stala jej najobľúbenejším jedlom. Pizza nazvaná po nej Margherita je v Taliansku najkonzumovanejším druhom pizze.
Tuniaková pizza Slovákov veľmi neoslovuje
"Slováci majú najradšej šunkovú pizzu, nasleduje pizza s názvom Quatro Formaggi (štyri druhy syra) a na treťom mieste je druh Mozarella," prezrádza Lucie Čápová. "Na Slovensku je však obľúbená aj kombinácia šunka a šampiňóny."
Najpredávanejšia značka mrazenej pizze má v ponuke aj tuniakovú, ale Slováci vo všeobecnosti na ryby veľmi nie sú. "Čo sa týka trhu s mrazenou pizzou, každý Slovák jej zje ročne štvrť kilogramu." V susedných Čechách je to pol kila, v Nemecku dva a pol kilogramu a najväčšími jedákmi mrazenej pizze sú Nóri s piatimi kilami ročne na hlavu." Otázka znie, kde v tomto rebríčku sa umiestnilo Taliansko? V Taliansku je obrovský trh chladených pízz, mrazená tam nie je až taká populárna.
Jestvujú dva spôsoby výroby mrazenej pizze. V prvom prípade sa kysnuté cesto vyváľa do dlhého plátu a nože kruhového tvaru z neho vykrajujú jednotlivé korpusy. Druhý spôsob je tzv. presovanie, keď sa bochníky cesta stlačia. "My uprednostňujeme tento spôsob, pretože cesto je potom stabilnejšie. Keďže obsahuje pomerne vysoké množtvo lepku, má tendenciu sťahovať sa k sebe a priemer pizze sa následne zmenšuje. Pri presovaní k tomu nedochádza až v takej miere," objasňuje Čápová.
Lepok je v pizzi dôležitý, takže celiatici sa na bezlepkovú pizzu asi tešiť nemôžu. Podobne vo svete zlyhali aj koncepty bio pizze či celozrnnej pizze – spotrebitelia si jednoducho na pizzi chcú pochutnať a nevnímajú ju ako prototyp zdravej potraviny za každú cenu.
Čítajte návod na prípravu
"Mrazená pizza je impulzívny nákup, máloktorá gazdinka ju má poznačenú v nákupnom zozname ako jednu z položiek," tvrdí Lucie Čápová. "Deväťdesiat percent sa predá v supermarketoch. Dôležité je dať ju nerozmrazenú do rúry skutočne rozohriatej na predpísanú teplotu a piecť ju na perforovanom pizza plechu. Ak sa pred pečením rozmrazí, vytečie z nej voda a cesto ostane suché."
Nie je od veci prečítať si predtým aj návod, pretože predpečená pizza na tenkom ceste sa pečie inak ako tá na hrubom ceste a v ponuke je navyše aj nepredpečená pizza, ktorá sa mrazí surová, cesto s obsahom kvasníc kysne až v rúre. "Mnohí spotrebitelia však po kúpe zahadzujú papierový obal s návodom, aby v mrazničke šetrili miesto," konštatuje odborníčka na mrazenú pizzu.
"Pizzu neskôr pečú odhadom a pri nesprávnej teplote, čo môže byť na škodu." Na Slovensku zaznamenáva trh s mrazenou pizzou medziročný nárast 21 percent, takže posledné slovo sme pri jej konzumácii ešte nepovedali.
Text: Bianka Stuppacherová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK