Presunúť na hlavný obsah

Čo poteší žalúdok Slováka?

Lifestyle

Slovenskí kulinári dnes pripravujú pokrmy od výmyslu sveta, ale klasika je predsa len klasika. Slovenské žalúdky ešte vždy pookrejú pri tradičných jedlách, ktoré si nezaškodí pripomenúť.

Halušky

Naše národné jedlo, halušky zo zemiakového cesta, podávané najčastejšie s bryndzou, poliate rozškvarenou slaninou. Podávajú sa aj s kapustou, prípadne s kúskami údeného mäsa, hovorí sa im strapačky.

Kapustnica
Výdatná kapustová polievka s klobásou, považovaná tiež za slovenský národný pokrm. Recepty na ňu sa líšia nielen región od regiónu, ale aj podľa rodinných tradícií, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu.

Guláš
Táto pôvodne maďarská špecialita sa u nás obohacuje charakteristickými prvkami domácej kuchyne, napríklad hubami alebo dokonca aj brusnicami. A veľmi chutí slovenský guláš s haluškami ako prílohou.

Lokše
Placky zo zemiakového cesta sú obľúbené tak v ich sladkej podobe - posypané makom, cukrom a navrchu omastené, ako aj slaná príloha k mäsám, napríklad k pečenej husi, s ktorou tvoria skvelú dvojicu.

Živánska
Údajný pokrm zbojníkov sa pripravuje z rovnakého množstva bravčového a ovčieho mäsa marinovaného v zmesi korenín, slaniny, cibule, prípadne zemiakov. Všetky suroviny sa napichávajú na ražeň a opekajú.

Gaštanové pyré
Pyré z jedlých gaštanov sa podáva buď samostatne, vylepšené ešte šľahačkou a čokoládou, alebo ako krém do múčnikov. Ide o veľmi vyhľadávanú špecialitu najmä bratislavských a juhoslovenských cukrární.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: TASR