Presunúť na hlavný obsah

Plnky starej mamky

Recepty

Koláče našich babičiek sa v ich klasickej podobe napĺňali tradičnými plnkami, medzi ktoré parí mak, jablká, orechy, tvaroh, lekvár či kapusta.

Ich príprava je vcelku jednoduchá, hoci vari každá gazdiná má svoj jedinečný recept.

Maková
Pomletý mak varíme chvíľu v sladkom náleve, potom vmiešame mlieko, vanilkový cukor, citrónovú kôru a mletú škoricu. Do vychladnutej plnky pridáme rum a strúhanku a necháme cez noc odležať. Stačí však aj pomletý mak s cukrom zabariť horúcim mliekom a pridať v rume namočené hrozienka. výborne sa do plnky hodí aj slivkový lekvár. Takúto plnku nemusíte nechať odležať.

Jablková
Jablká nastrúhame, pridáme k nim práškový cukor, škoricu, vanilkový cukor, badián a citrónovú kôru. Všetky suroviny dobre premiešame a nakoniec plnku zahustíme strúhankou.

Orechová
Vodu prevaríme s cukrom, pridáme sušené mlieko a zomleté vlašské orechy. Povaríme a vmiešame krupicový cukor, rum, citrónovú kôru a mletú škoricu. Nakoniec  pridáme strúhanku.

Tvarohová
Do polotučného tvarohu pridáme práškový cukor, vajcia podľa potreby, vanilkový puding, škoricu, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Suroviny pridávame postupne a dôkladne premiešame.

Lekvárová
Ak je slivkový lekvár príliš hustý, zriedime ho menším množstvom vlažnej vody, pridáme vanilkový cukor, rum, škoricu, citrónovú šťavu. Všetko dobre premiešame a môžeme použiť.

Kapustová
Z cukru urobíme karamel, prisypeme čerstvo nastrúhanú kapustu, podlejeme vodou a dusíme. Keď kapusta zmäkne, pridáme badián, korenie, škoricu a maslo. Necháme vychladnúť a mierne osladíme.

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK