Slávny šéfkuchár na Slovensku: Pripravoval unikátne pochúťky + foto
Prepojenie niekoľkých svetových kuchýň do unikátneho štýlu prípravy jedál sa nazýva fusion kitchen. Jeden z najvýraznejších predstaviteľov tohto smeru, šéfkuchár Shahaf Shabtay, navštívil aj Bratislavu.
Shabtay, ktorý sa narodil na severe Izraela, spojil svoj život s varením už od útleho detstva. Až absolvovanie školy École Supérieure de Cuisine Francaise-Ferrandi mu však otvorilo dvere do sveta a možnosti uplatniť svoj zmysel pre kombinovanie netypických chutí a vytváranie pokrmov, ktoré lahodia oku, jazyku a zároveň sú často nezopakovateľné.
Shabtay sa v Bratislave objavil ako hosť a zároveň špeciálny kuchár na Taste of garden - štvrtom ročníku podujatia, ktoré organizuje spoločnosť Orange. Jeho zmyslom je prepojenie umenia, dizajnu s kvalitným a inšpiratívnym jedlom. Shabtay sa dokonale postaral o poslednú zložku.
Hostia si mohli pochutnávať na hovädzom ragú na červenom kari, kráľovských krevetách podávaných so sladko-pikantnou omáčkou či napríklad na kokosovom tiramisu. V jedlách bolo cítiť silnú inšpiráciu Thajskom. Práve z thajskej kuchyne a ázijskej gastronómie (Singapur, Vietnam) ako takej Shabtay čerpá aj najviac inšpirácie. Pridáva však aj prvky americkej kuchyne alebo francúzskej gastronómie. Nechýbajú ani "chuťové" spomienky z jeho rodného Izraela.
Na otázku, ako by opísal fusion-kitchen on sám, odpovedal majiteľ pražskej reštaurácie SaSaZu s úsmevom: "Je chutná, veľmi dobrá, vzrušujúca v objavovaní nových chutí." Pridáva však slová o harmónii. "Tá je vo fusion kitchen najdôležitejšia," zdôrazuje. "A samozrejme, kvalitné suroviny."
Časť z nich necháva aj do Prahy dovážať zo Singapuru či Vietnamu. Na pochúťkach s unikátnymi ingredienciami si pochutnávali aj hostia v bratislavskej Medickej záhrade.
Text: Zdeno Gáfrik pre oŽene.sk
Foto: ORANGE