V Berlíne sa nepredaná zelenina podáva ako gala večera
Získavať v obchodoch nepredané potraviny a zostaviť z nich večeru ako v reštaurácii - taký nápad mali dve Berlínčanky, ktoré tak chcú upozorniť verejnosť na plytvanie jedlom.
Asi tridsať ľudí, ktorí sa väčšinou ani nepoznali, sa zišlo okolo dlhého stola, aby si pochutnali na delikátnej vegetariánskej večeri zostavenej iba z tovaru, ktorý sa nepodarilo predať.
Prednosť mali biopotraviny. Každý z hostí, ktorí sa o akcii dozvedeli, vďaka šepotu alebo cez internet, daruje desať až pätnásť eur a táto suma pôjde na programy potravinovej pomoci.
Pri sporáku sa otáčajú dve ženy, tridsaťročná kurátorka galérie Sandra Teitgeová a dvadsaťdeväťročná novinárka Sarah Mewesová. Inšpirovali sa myšlienkou, ktorá sa zrodila v Londýne a ktorej cieľom je upozorniť verejnosť na tony potravín, ktoré sa každoročne v priemyselne vyspelých krajinách vyhodia. "Chceme viesť ľudí k väčšej tvorivosti pri zaobchádzaní so zvyškami, ktoré majú v chladničke, a k úspornejšiemu hospodárenia s jedlom," vysvetľuje Sarah Mewesová. V malej kuchynke a na iba dvoch platničkách pripravili obe ženy menu tvorené palacinkami na rybársky spôsob so štyrmi šalátmi. Večere sa konajú v centre moderného umenia situovanom v bývalej nemocnici v berlínskej kozmopolitnej štvrti Kreuzberg.
"Snažím sa neplytvať. Varím zo zvyškov a zamrazujem, aby som jedlo nevyhadzovala," hovorí jedna z hostí Saskia Schaudrová. "Myslím, že to je dobrá myšlienka, ako prebudiť záujem ľudí," podotýka Charlotte Michaelisová, ktorá pracuje v agentúre zaoberajúcej sa nehnuteľnosťami. Pokojne vraj zje aj potraviny po uplynutí dátumu spotreby, ak vyzerajú dobre a nesmrdia.
Teitgeová a Mewesová sa zoznámili na strednej škole, ale detstvo prežili každá inde, na jednej a druhej strane železnej opony. Sandra Teitgeová, ktorá bola vychovaná v bývalej NDR, kde niektoré potraviny boli zriedkavé, má silný odpor k plytvaniu s jedlom. "Bolo tam jedla dosť, ale nebol príliš veľký výber, jedli sme to, čo bolo. Moji rodičia sa vždy snažili jesť všetko a nič nevyhadzovať. Dbali vždy, aby sme zjedli všetko, čo sme dostali na tanier," spomína.
"Dnes musíme ľudí burcovať, aby si ozrejmili základné princípy, ktoré v minulosti fungovali prirodzene," uvádza Sarah Mewesová. Obe ženy, ktoré zdieľajú záľubu vo varení, sa do svojho podniku pustili na jeseň 2011, krátko po tom, čo sa v Nemecku objavil dokument pod názvom Taste the waste (ochutnajte odpadky), ktorý vyvolal diskusiu o astronomickom množstvo vyhodených potravín.
Na ceste z poľa na tanier končí viac ako polovica potravín v smetiaku, tvrdí vo svojom dokumente Valentin Thurn. Ten založil internetový server http://foodsharing.de/, na ktorom sa zoznamujú ľudia, ktorí majú prebytok potravín, s tými, ktorí ich môžu nejako využiť. Nedávna štúdia ukázala, že každý Nemec ročne vyhodí potraviny za 235 eur. Po usporiadaní prvej večere na jeseň 2011 uzavreli obe ženy dohody s niekoľkými berlínskymi obchodníkmi, ktorí súhlasili, že im budú dávať produkty, ktoré nepredali.
Obe ženy získavajú ovocie, zeleninu a ďalšie produkty v predvečer týchto večerí, ktoré sa teraz organizujú raz za mesiac. Pri príprave jedál improvizujú z toho, čo im obchodníci dali. To je výzva, ktorá im vždy urobí radosť. "To je najlepšia časť našej práce, že nikdy nevieme, z čoho budeme variť," smeje sa Sarah Mewesová. Svoj projekt chcú teraz rozšíriť a koncom februára plánujú usporiadať prvú takúto večeru v Tel Avive, kde očakávajú vnímavé publikum.
Text: ČTK
Foto: SHUTTERSTOCK