Presunúť na hlavný obsah

Raňajkujete cereálie? Vieme, ktoré vám škodia a ktoré nie!

Chudnutie a diéty

Ak patríte medzi tých, ktorí si namiesto mastných „anglických“ raňajok doprajú radšej fitness cereálie, zbystrite pozornosť. Nie každý druh vám zabezpečí, aby ste schudli. Zistili sme, že niektoré cereálie majú vysokú energetickú hodnotu ako bežné jedlá. Pozrite sa s nami, o ktoré ide!

 

Cereálie, müsli alebo ovsené vločky – nazývame to rôzne, no pritom si mnohí z nás neuvedomujú, že v tom je veľký rozdiel. 
Čokoládové guľôčky, škoricové štvorčeky alebo kukuričné lupienky a iné sú v kombinácii s mliekom alebo kakaom vo všeobecnosti veľmi obľúbené. Pocitovo nezaťažujú žalúdok a my si myslíme, že ani naše zdravie. 
 
Väčšinou ide však o cereálie, ktorých základom je biela múka a sú smažené na oleji. Obsahujú teda vysoké množstvo tuku, minimum vlákniny. Zapekané müsli majú vysokú energetickú hodnotu vzhľadom na malý objem, veľké množstvo cukru, tuku a ku mnohým sa stalo lákadlom pridávať aj kúsky čokolády, ktorá sa používa ako poleva na tyčinky. 
 
Tieto sladké cereálie sú obľúbené predovšetkým u detí, ktorým to my, ako zodpovední rodičia v mnohých prípadoch kupujeme. Zistilo sa však, že práve takáto strava nie je pre ne vhodná, nakoľko už po dvoch hodinách začnú byť deti hladné a strácajú pozornosť (napríklad pri vyučovaní v škole).
 
Ochutené ovsené vločky s kúskami čokolády, škorice, orieškov, či medu je takisto do istej miery podvod. Nutričná hodnota týchto vločiek sa niekedy rovná jednej čokoláde alebo 50 g porcia denne (ktorá je mimochodom výrobcami odporúčaná) je rovná takmer jednému sendviču so šunkou a paradajkami.
 
V skutočnosti to znamená, ako keby ste jedli sladkosti, či iné kalorické maškrty. Iste, ku niektorým sa ako doplnok na spestrenie apetítu pridávajú oriešky alebo sušené ovocie. Ani toto ovocie nie je však také, aké by malo a obsahuje vysoký glykemický index.
 
 

Ktoré ovsené vločky sú teda ideálne a zdravé?

 
Tie najklasickejšie obilninové výrobky. Jednoduché sypané ovsené vločky, ktoré mnohým z nás pripadajú bez chuti. Neobsahujú síce cukor, ale ten si môžete ľahko doplniť a spríjemniť si túto chuť čerstvým sezónnym ovocím. Vločky nemusíte vždy jesť s zaliate mliekom, ale pokojne voľte acidofilné mlieko alebo nízko-tučný biely jogurt. Pridať môžete aj slnečnicové alebo ľanové semienka, ktoré vás dostatočne zasýtia.