Špagety Carbonara
Jedno z najpopulárnejších cestovinových jedál špagety Carbonara, teda špagety s vajíčkom a slaninkou. Prvé cestoviny ktoré si dám pri návšteve talianska, na čom má zčasti svoj podiel ich výnimočná chuť, sčasti to ako nepodarene ich pripravujú vo vačšine reštaurácii na slovensku.
Budeme potrebovať:
- pancettu alebo neúdenú slaninku
- vajcia, približne jedno na jednu osobu/dávku
- syr pecorino romano alebo parmezán
- špagety
- olivový olej
Tenučké plátky slaninky narežeme na tenké prúžky.
Vajíčka posolíme a dôkladne rozmixujeme.
Na panvici rozhorúčime olivový olej a pridáme naň kúsky slaninky, ktoré opekáme pokiaľ slaninka ľahko nezhnedne.
Rozmixované vajíčka dáme do misky v ktorej ich plánujeme premiešať s uvarenými špagetami.
Špagety si uvaríme v osolenej vode al dente a zlejeme. Okamžite potom dáme špagety do misky k vajíčku a dobre ich dohromady premiešame. Je dôležité aby cestoviny boli naozaj horúce, pretože v ich teple sa má uvariť vajíčko na peknú krémovú omáčku.
Na povrch špagiet s premiešaným vajíčkom vysypeme opečenú slaninku a opať dôkladne premiešame.
Ako posledný pridáme syr. Pokiaľ nemáte práškový parmezán tak nastrúhajte alebo z čerstvého kúska parmezánu narežte tenučké pásiky syra. Zmes musí byť taká horúca že sa v nej syr ešte roztopí.
Hneď servírujeme. Podľa tradičnej receptúry by ste mali na cestoviny teraz namlieť čerstvé čierne korenie, avšak môžete jedlo skúsiť s aj bez čierneho korenia a pripravovať verziu ktorá vás viac zaujme.
Niekedy sa stane že špagety neboli dostatočne horúce a vajíčko nedostatočne stuhlo do konzistencie krémovej omáčky. Je chybou pokúšať sa zmes prehriať v panvici nad otvoreným ohňom, vtedy najskôr dostanete čosi čo sa skôr podobá na špagety s praženicou než na špagety carbonara. Lepším riešením je vodný kúpeľ. Zohriať hrniec vody až do varu a položiť nad vriacu vodu misku s cestovinami. Tieto miešať až pokiať sa pôsobením tepla nedostane omáčka do správnej konzistencie.
Dobrú chuť.