Presunúť na hlavný obsah

Špagety Carbonara

Recepty

Jedno z najpopulárnejších cestovinových jedál špagety Carbonara, teda špagety s vajíčkom a slaninkou. Prvé cestoviny ktoré si dám pri návšteve talianska, na čom má zčasti svoj podiel ich výnimočná chuť, sčasti to ako nepodarene ich pripravujú vo vačšine reštaurácii na slovensku.

Budeme potrebovať:

  • pancettu alebo neúdenú slaninku
  • vajcia, približne jedno na jednu osobu/dávku
  • syr pecorino romano alebo parmezán
  • špagety
  • olivový olej

Tenučké plátky slaninky narežeme na tenké prúžky.

Vajíčka posolíme a dôkladne rozmixujeme.

Na panvici rozhorúčime olivový olej a pridáme naň kúsky slaninky, ktoré opekáme pokiaľ slaninka ľahko nezhnedne.

Rozmixované vajíčka dáme do misky v ktorej ich plánujeme premiešať s uvarenými špagetami.

Špagety si uvaríme v osolenej vode al dente a zlejeme. Okamžite potom dáme špagety do misky k vajíčku a dobre ich dohromady premiešame. Je dôležité aby cestoviny boli naozaj horúce, pretože v ich teple sa má uvariť vajíčko na peknú krémovú omáčku.

Na povrch špagiet s premiešaným vajíčkom vysypeme opečenú slaninku a opať dôkladne premiešame.

Ako posledný pridáme syr. Pokiaľ nemáte práškový parmezán tak nastrúhajte alebo z čerstvého kúska parmezánu narežte tenučké pásiky syra. Zmes musí byť taká horúca že sa v nej syr ešte roztopí.

Hneď servírujeme. Podľa tradičnej receptúry by ste mali na cestoviny teraz namlieť čerstvé čierne korenie, avšak môžete jedlo skúsiť s aj bez čierneho korenia a pripravovať verziu ktorá vás viac zaujme.

Niekedy sa stane že špagety neboli dostatočne horúce a vajíčko nedostatočne stuhlo do konzistencie krémovej omáčky. Je chybou pokúšať sa zmes prehriať v panvici nad otvoreným ohňom, vtedy najskôr dostanete čosi čo sa skôr podobá na špagety s praženicou než na špagety carbonara. Lepším riešením je vodný kúpeľ. Zohriať hrniec vody až do varu a položiť nad vriacu vodu misku s cestovinami. Tieto miešať až pokiať sa pôsobením tepla nedostane omáčka do správnej konzistencie.

Dobrú chuť.