Lasagne
Pokiaľ pizza je najpopulárnejším jedlom talianskej kuchyne, lasagne sú výnimočnou špecialitou, ktorú je škoda si občas nepripraviť aj doma. Verte že stojí za to.
Budeme potrebovať:
- maslo (125 g)
- mielko (1 liter)
- mletý muškátový oriešok
- bobkový list
- čierne korenie, soľ
- bazalku, ak je to možné čerstvé lístky bazalky
- sušené huby
- olivový olej
- cibuľu
- bravčové mäso
- hydinovú pečeň
- pasírované paradajky
- lasagnové cestoviny
- parmezán
Čerstvú bazalku si môžte dopestovať sami aj doma v kvetináči, no môžte si ju aj kúpiť v niektorom z mnohých hypermarketov.
Začneme prípravou bešamelovej omáčky. Tú si pripravíme z masla, mlieka, bobkového listu a mletého nuškátového oriešku podľa návodu v našom recepte Cannelloni.
Existuje obrovské množstvo receptov na lasagne. Vždy sú to vrstvy plátkov cestovín, takmer vždy s bešamelovou omáčkou. Jednotlivé recepty sa líšia zložením a prípravou červenej omáčky. Jednu z typických červených omáčok sme si pripravili v recepte Cannelloni s paradajkovo mäsovou omáčkou. Ak chcete omáčku s hydinovým mäsom skúste ju.
Tentoraz si však pripravíme omáčku z bravčového mäska a kuracej pečene. Bravčové si pomelieme najemno a kuraciu pečeń si narežeme na drobno. Cibuľu a cesnak si nakrájame na drobné kúsky. Vopred namočené huby dôkladne scedíme a môžme začať s prípravou červenej omáčky.
Na panvici si rozohrejeme olivový olej do ktorého pridáme cibuľku, cesnak a huby. Približne 5 minút opekáme kým cibuľka nezosklovitie.
Pridáme mleté mäso a pečeň, Miešame a opekáme kým mäsko nezhnedne.
Pridáme pasírované paradajky a nadrobno posekané lístky bazalky. Za občasného premiešavania ešte pol hodinku dusíme na miernom ohni.
Počas varenia omáčok si uvaríme lasagne. Vo väčšom hrnci necháme zovrieť dobre osolenú vodu, v ktorej lasagnove plátky asi 3 - 4 minúty povaríme. Dávame pozor aby sa nám počas varenia nezlepili a aby sme ich pri vyberaní nepotrhali. Uložíme ich tak aby sa nám v prípade že budú musieť chvíľku stáť navzájom nezlepili. To znamená tak aby sa neprekrývali.
Keď máme obe omáčky hotové a cestoviny uvarené môžme začať plniť zapekaciu misku. Začneme vrstvou lasagnových plátkov.
Prvou vrstvou na cestovine bude mäsová červená omáčka. Cestoviny prirkyjeme tenkou približne pol centimetrovou vrstvou omáčky.
Pridáme ďalšiu vrstvu cestovinových plátkov a polejeme ju súvislou vrstvou bešamelovej omáčky.
A opäť nasleduje vrstva cestovín a na ňu vrstva čevrvenej omáčky. Takto pokračujeme až pokiať nezaplníme zapekaciu misku, pričom poslednou vrstvou bude vrstva bešamelovej omáčky.
Väčšinou sa v tomto momente posype povrch nastrúhaným paremzánom.
Teraz už len dáme zapekať približne na pol hodinku pri 200 stupňoch Celzia. Povrch hotových lasagní má byť typicky fľakato zlatohnedý.
Niekedy sa syr pridáva len 10 minút pred dopečením lasagní.
Povrch lasagní môžme dozdobiť čerstvými lístkami bazalky. Podávame hneď po dokončení. Dobrú chuť.