Raňajkové menu z celého sveta
Raňajky sú základom každého dňa. Pokiaľ ich v rannom zhone vynechávate, môže sa Vám ľahko stať, že vám bude počas prvých ranných úloh chýbať energia. Každá krajina a národ majú svoje typické raňajkové menu, bez ktorého si nevedia predstaviť začiatok nového dňa. U severanov v chladnom podnebí sú to raňajky, ktoré zasýtia na dlhšie obdobie a obsahujú viac tuku. U južanov sú to naopak ľahké sladké pochúťky a ovocie. Aké raňajky sú tie správne - vyvážené?
Ťažkopádne Anglicko
Ak si chcete dopriať skutočne tradičné raňajky z Anglicka, pripravte sa na poriadnu kalorickú bombu. „Full English Breakfast“, čiže kompletné anglické raňajky, pozostávajú naozaj z plného taniera. Nájdete na ňom praženicu, menšie klobásky, slaninku, varenú fazuľu, grilované paradajky a niekedy aj šampiňóny, ku ktorým sa podáva opečený toastový chlieb.
Romantické Francúzsko
Pri akýchkoľvek francúzskych raňajkách nesmú chýbať lahodné, mäkké a čerstvé bagety. Francúzi sú priam posadnutí čerstvosťou ranného pečiva. Ku brioškám, čokoládovému alebo hrozienkovému chlebu servírujú nutelu, čerstvé maslo a rôzne druhy džemov. Medzi najobľúbenejšie patrí práve jahodový či marhuľový.
Sladké Taliansko
Latte, espresso či capuchino, hlavne veľa cukru a mlieka. Taliani sa bez rannej kávy jednoducho nezaobídu. K tomu nesmie chýbať ľahký croissant alebo sladký koláč podobný slovenskej bábovke. Svoje raňajky si môžete vychutnať naozaj v ktorejkoľvek kaviarničke. Otvárajú skoro ráno a nezabúdajú ani na aktuálne noviny.
Recept na slovenské vyvážené raňajky
Ak si chcete dopriať vyvážené raňajky, mali by tvoriť 20-25% z celkového energetického príjmu. Pri energetickom príjme 8000 kJ tomu zodpovedá 1600 – 2000 kcal. Vyvážené raňajky by mali obsahovať sacharidy (najlepšie komplexné), bielkoviny (sú dôležité pre tvorbu a obnovu tkanív, dobre zasýtia), kúsok ovocia alebo zeleniny a samozrejme tekutiny.
Nechajte sa inšpirovať našim raňajkovým tipom:
Skúste napríklad Bebe Dobre ráno kakaové, ktoré sú zdrojom železa, horčíka, i vitamínov B1, B3 a E. Raňajky doplňte aj bielkovinami, ktoré sú potrebné pre tvorbu a obnovu tkanív, dobre zasýtia) v podobe jogurtu, kúskom ovocia alebo zeleniny a samozrejme tekutinami. BeBe Dobré ráno obsahuje sacharidy, ktoré sa postupne uvoľňujú a vstrebávajú po dobu 4 hodín.
Skúste náš tip na marocké raňajky:
(1892 kJ, bielkoviny 21 g, tuky 13 g, sacharidy 67 g)
Suroviny: BeBe Dobré ráno Mini kakaové, 100 g polotučného tvarohu, 150 g čerstvých jahôd, čerstvá mäta, agátový med
Zistite ako sa dostať do rytmu na celé dopoludnie na:www.ligazadobreranajky.sk