Presunúť na hlavný obsah

Vianočná torta

Recepty

Neviete čo na sviatky upiecť? FEMINITY pre vás pripravilo sériu skvelých dezertov, ktoré vám postupne predstavíme. Ako prvá prichádza Vianočná torta. Dobrú chuť!

 

Ingrediencie:
Cesto:
25 dkg polohrubej múky
16 dkg práškového cukru
6 vajec
5 lyžíc oleja
 
Náplň:
25 dkg masla
12 dkg práškového cukru
3 dcl mlieka
1 lyžička rumu
1 vanilkový puding
Džem Schwartau – višňa, malina
 
Marcipán:
20 dkg sušeného mlieka (ideálne plnotučné)
20 dkg práškového cukru
2 lyžičky oleja
3 lyžičky mandľovej arómy
trochu vody (cca 30 ml)
 
Postup:
1) Oddelíme žĺtky od bielkov. Do bielkov pridáme trochu vody a urobíme sneh, žĺtky zmiešame s cukrom do peny.
2) Sneh ľahko vmiešame do žĺtkovej peny. Do zmesi primiešame múku a pridáme olej.
3) Cesto vlejeme do guľatej tortovej formy, ktorú sme si predtým vytreli tukom a vysypali múkou (strúhankou, mletými orieškami).
4) Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov cca 45 minút (podľa potreby).
5) Korpus dáme vychladnúť.
6) Medzitým si pripravíme krém. V mlieku uvaríme puding, ktorý nesladíme.
7) Ušľaháme maslo s cukrom. K nim pridáme pudingovú zmes a lyžičku rumu.
8) Tortu rozrežeme raz alebo dvakrát – záleží na hrúbke korpusu. Pozor, korpus musí byť úplne studený!
9) Rozkrojený korpus potrieme krémom, stred potrieme aj džemom, aby bola torta sviežejšia a pikantnejšia. Pláty dáme na seba.
10) Na vrch torty dáme marcipánovú polevu.
 
Postup – marcipán:
1) Precedíme sušené mlieko s práškovým cukrom. K nim pridáme zvyšok ingrediencií (olej, arómu, vodu – radšej menej, postupne pridať podľa potreby – cesto eventuálne zahustiť cukrom a sušeným mliekom).
2) Cesto spracujeme najprv vareškou, ďalej pokračujeme rukami v igelitových rukaviciach, aby bolo cesto lesklé a hladké. Treba to spraviť dôkladne!
3) Cesto sa vyvaľká medzi igelitom, opatrne sa prenesie na tortu, uhladí sa namočenými rukami. Okraje môžete odrezať nožom.