Vianočná torta
Neviete čo na sviatky upiecť? FEMINITY pre vás pripravilo sériu skvelých dezertov, ktoré vám postupne predstavíme. Ako prvá prichádza Vianočná torta. Dobrú chuť!
Ingrediencie:
Cesto:
25 dkg polohrubej múky
16 dkg práškového cukru
6 vajec
5 lyžíc oleja
Náplň:
25 dkg masla
12 dkg práškového cukru
3 dcl mlieka
1 lyžička rumu
1 vanilkový puding
Džem Schwartau – višňa, malina
Marcipán:
20 dkg sušeného mlieka (ideálne plnotučné)
20 dkg práškového cukru
2 lyžičky oleja
3 lyžičky mandľovej arómy
trochu vody (cca 30 ml)
Postup:
1) Oddelíme žĺtky od bielkov. Do bielkov pridáme trochu vody a urobíme sneh, žĺtky zmiešame s cukrom do peny.
2) Sneh ľahko vmiešame do žĺtkovej peny. Do zmesi primiešame múku a pridáme olej.
3) Cesto vlejeme do guľatej tortovej formy, ktorú sme si predtým vytreli tukom a vysypali múkou (strúhankou, mletými orieškami).
4) Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov cca 45 minút (podľa potreby).
5) Korpus dáme vychladnúť.
6) Medzitým si pripravíme krém. V mlieku uvaríme puding, ktorý nesladíme.
7) Ušľaháme maslo s cukrom. K nim pridáme pudingovú zmes a lyžičku rumu.
8) Tortu rozrežeme raz alebo dvakrát – záleží na hrúbke korpusu. Pozor, korpus musí byť úplne studený!
9) Rozkrojený korpus potrieme krémom, stred potrieme aj džemom, aby bola torta sviežejšia a pikantnejšia. Pláty dáme na seba.
10) Na vrch torty dáme marcipánovú polevu.
Postup – marcipán:
1) Precedíme sušené mlieko s práškovým cukrom. K nim pridáme zvyšok ingrediencií (olej, arómu, vodu – radšej menej, postupne pridať podľa potreby – cesto eventuálne zahustiť cukrom a sušeným mliekom).
2) Cesto spracujeme najprv vareškou, ďalej pokračujeme rukami v igelitových rukaviciach, aby bolo cesto lesklé a hladké. Treba to spraviť dôkladne!
3) Cesto sa vyvaľká medzi igelitom, opatrne sa prenesie na tortu, uhladí sa namočenými rukami. Okraje môžete odrezať nožom.